Čakáte bábätko? Zlepšite si rýchlo jedálniček

Pozor na zlé stravovanie. Obzvlášť počas tehotenstva sa odporúča posvietiť si na jedálny lístok. Mal by byť približne o 300 – 500 kcal bohatší, než u iných žien.

28.10.2018 16:00
materstvo, tehotná žena Foto:
V tehotenstve je obzvlášť dôležité správne stravovanie.
debata (1)

Kalórie navyše by však mali pochádzať zo zdrojov, ktoré dodajú telu potrebnú dávku živín, vitamínov a minerálnych látok. Tu sú niektoré z obľúbených jedál tehotných dám.

Mamičky, s chuťou do jogurtov

Bielkoviny a vápnik. Toto sú dve látky, ktoré sú nevyhnutné pre rast nielen dospelého človeka, ale aj nenarodeného dieťaťa. Proteíny sa starajú o správny vývoj svalov, kostí, centrálneho nervového systému a podobne to platí aj o minerálnej látke vápniku. Výborným zdrojom tejto kombinácie živín je grécky jogurt, ktorý okrem spomínaných látok poskytuje tehotnej žene aj dostatok probiotických kultúr, ktoré pomáhajú zlepšovať trávenie a posilňujú imunitný systém. Grécky jogurt je tiež skvelou potravinou pre tie ženy, ktoré majú problémy s trávením mliečneho cukru laktózy. Spomínaná potravina znižuje riziko výskytu alergie, diabetu či preeklampsie. Posledné uvedené ochorenie je vážnou zdravotnou komplikáciou, ktorá sa najčastejšie vyskytuje po 37. týždni tehotenstva, môže sa však objaviť aj pri pôrode alebo po ňom. Preeklampsia sa prejavuje zvýšeným krvným tlakom, bolesťami hlavy a zmenami videnia.

Je dobré sa potrápiť rybím olejom?

Skvelým pomocníkom pre zdravie tehotných žien je aj olej z rybej pečene. Väčšinou sa vyrába z tresky a vyznačuje sa bohatým obsahom omega-3-mastných kyselín, a to najmä EPA a DHA. Tie sú nevyhnutné pre vývoj mozgu dieťaťa. Okrem toho je rybí olej výborným zdrojom vitamínu D, ktorý znižuje riziko výskytu preeklampsie, pomáha zlepšovať kondíciu kostí, svalov a zlepšuje náladu. V období gravidity netreba zabúdať na zvýšený príjem strukovín, ktoré sú bohaté na vápnik, vlákninu, bielkoviny, železo, ale aj kyselinu listovú (vitamín B9). Kyselina listová je kľúčovým vitamínom potrebným najmä počas prvého trimestra. Znižuje riziko poškodenia mozgu a miechy. Medzi najobľúbenejšie strukoviny patria všetky druhy fazule, cícer, ale tiež šošovica.

Maškrtné jazýčky potešia aj zemiaky

Okrem jogurtov, strukovín a rybieho oleja by si mali tehotné ženy občas pochutiť aj na sladkých zemiakoch známych tiež pod názvom batáty. Predstavujú skvelý zdroj beta-karoténu, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Tento vitamín je potrebný pre správny vývoj a rast buniek dieťaťa. Počas gravidity sa odporúča ženám zvýšiť príjem beta-karoténu, alebo samotného vitamínu A o približne 10 %. Pozor si však treba dávať na prijímanie veľkého množstva spomínaného vitamínu zo živočíšnych zdrojov. Vitamín A môže byť vo vysokých dávkach toxický pre organizmus.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #stravovanie #jogurt #strukoviny #bataty #rybí olej

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...