Vedci tvrdia, vysaďte cukor a stane sa zázrak!

Koláče, cukríky, čokolády a sladené nápoje. Každý deň si vďaka týmto pochúťkam dodávame do tela veľké množstvo kalórií v podobe rafinovaného cukru. Čo sa stane s telom, ak tento biely sladký prášok úplne vylúčime z našich jedálnych lístkov? Odborníci sa zhodujú, že ľudský organizmus zažije vďaka tomuto triku rýchle uzdravenie.

27.10.2018 16:00
cukor, kocky cukru Foto:
Obmedzením prísunu cukru v potrave sa zlepší kvalita pokožky.
debata (13)

Pozor na skryté cukry

„Zdrojom cukru sú nielen koláče, cukríky, sladké nápoje, ale aj zdravšie znejúce balené výrobky, akými sú rôzne šaláty, cestovinové omáčky či jogurty,“ vysvetľuje pre portál menshealth.co.uk Elyse Powellová z americkej univerzity v Severnej Karolíne. Približne dvadsať percent Američanov konzumáciou uvedených jedál príjme o 700 kilokalórií viac, ako je denná odporúčaná dávka. Postupné alebo úplné vynechanie cukru z našich stravovacích návykov pomáha zlepšovať nielen náš fyzický, ale aj psychický stav. Vyhnúť sa tak môžeme nadváhe, obezite, cukrovke, srdcovocievnym ochoreniam.

Sladkosti pôsobia ako droga

Vedci však varujú, že sladkosti a obzvlášť cukor pôsobia na ľudský organizmus podobne ako droga. Pri ich vypustení z jedálnička tak môže na krátky čas dochádzať k miernym abstinenčným príznakom v podobe nepokoja, úzkosti či depresie. Pominutím týchto príznakov však dochádza v tele k výrazným pozitívnym zmenám. Konzumácia rafinovaného cukru zvyšuje riziko ukladania nespotrebovanej energie do tukových zásob. Tie sa vytvárajú nielen pod kožou v podobe podkožného tuku, ale aj medzi vnútornými orgánmi. Okrem toho cukor významnou mierou prispieva k takzvanej inzulínovej rezistencii. Ide o stav, pri ktorom telo nedokáže účelne využívať pankreasom vyprodukovaný inzulín. Tento stav je predzvesťou vzniku cukrovky 2. typu. Inzulínová rezistencia v praxi znamená, že sa glukóza hromadí v krvi a nepreniká do telesných buniek. Prevod glukózy z krvi do buniek má na starosť práve inzulín.

Život bez cukru? Život bez nadváhy

Autor viacerých kníh o výžive, Dr. Robert Lustig, v štúdii o spotrebe cukru vykonanej až v 175 krajinách sveta zistil, že konzumácia 150 kcal z pridaného cukru zvyšuje jedenásťkrát rozvoj cukrovky 2. typu v porovnaní s tým istým množstvom kalórií prijatých z bielkovín alebo tuku. Rozlúčenie sa s cukrom môže mať pre naše telo pozitívne následky aj v podobe zhodených kilogramov. Stačí nahradiť sladkosti a sladené nápoje inými zdrojmi obsahujúcimi jednoduché cukry, ako napríklad ovocím. V takomto prípade dostane telo približne o 200 kcal menej, ako keď si pochutnávame na sladkých dobrotách. Týmto spôsobom sa napokon môžeme v priebehu piatich až šiestich mesiacov dopracovať k strate piatich a viac kilogramov na hmotnosti.

Krajšia pleť, žiaden problém

Cukor patrí rovnako k potravinám, ktoré môžu mať negatívny vplyv na kvalitu pokožky. Niektoré výskumy poukazujú na skutočnosť, že popíjanie sladkých nápojov môže zvýšiť hladiny zápalových látok v tele takmer až o 90 %. Pitná voda, minerálne vody a zeleninové šťavy majú však na organizmus opačný, pozitívny účinok. Vedci tiež sľubujú, že „priškrtením“ cukru sa zlepší kvalita pokožky, ktorá bude vyzerať mladšie, sviežo a vláčne.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #cukrovka #obezita #nadváha #sladkosti #rafinovaný cukor #uzdravenie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...