Nebojme sa chladu, páli kalórie a lieči

Žiaden strach a obavy. Studené počasie so sebou neprináša iba výskyt chrípkových a vírusových ochorení. Jeseň a zima sú totiž ideálnym časom na chudnutie, posilnenie imunity, či zníženie stresu.

26.10.2018 14:30
zima, chlad, žena, vločky, sneh, čiapka,... Foto:
Teplo sa oblečte a vyrazte na prechádzku.
debata

Dajme zbohom nadbytočným kilogramom

Odborníci sa zhodujú na tom, že chôdza po čerstvom a iskrivo chladnom vzduchu prináša so sebou viacero zdravotných benefitov. Teplo sa oblečme a poberme sa na prechádzku, počas ktorej môžeme rýchlejšie spaľovať kalórie a zároveň odbúravať stres. Počas približne polhodinovej prechádzky v studenom počasí sa dokáže telo zbaviť približne 300 kilokalórií. Ak pridáte do tempa, spaľovanie sa môže zdvojnásobiť. Počas prechádzky sa tiež do tela vyplavujú hormóny šťastia endorfíny a potláča sa produkcia stresových hormónov, z ktorých najhorší je práve kortizol. Aj myseľ sa stáva o čosi jasnejšou v prípade, že vystavíme naše telo pohybu v chladnom počasí. Vedci vravia, že pri týchto aktivitách sa zlepšuje schopnosť premýšľať a lepšie sa vyrovnávať s emocionálnymi problémami.

Nespavosť, žiaden problém

Počas studených dní máme viac energie, ako je to napríklad v horúcom počasí. Chôdza v chlade pomáha zlepšovať využívanie energie v tele. Časť z nej použije na zohriatie tých častí tela, ktoré sú menej zakryté, napríklad na zohriatie hlavy, rúk či nôh. Okrem tohto prináša so sebou jeseň a zima aj výhody spojené s lepším zaspávaním. Väčšina ľudí má totiž problémy zaspať v horúcich letných dňoch. Odborníci tvrdia, že pokiaľ trpíme nespavosťou, zvyšuje sa aj naša telesná teplota. Ak v spálni nie je horúco a máme ju príjemne vyvetranú, problémom so zaspávaním môže byť definitívny koniec.

Je čas dostať sa do formy

Studené počasie má veľké výhody aj pre športovcov. Chlad údajne potláča bolesť, ktorá je sprievodným javom preťaženia z náročných pohybových aktivít. Na jeseň a v zime sa rovnako rýchlejšie prečisťuje vzduch. Čistý vzduch, bez smogu a výparov z rozpáleného asfaltu pomáha zlepšovať kvalitu dýchania, zabezpečuje rýchlejší transport kyslíku do krvi a rozširuje kapacitu pľúc. Studené dni majú výhodu aj pre dámy, ktoré sa nemusia venovať zbytočnému líčeniu počas prechádzok po čerstvom vzduchu. O prirodzený make-up v podobe krásnych ružových líc sa postará chladný vzduch alebo mráz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #pohyb #chudnutie #jeseň #stres #zima #chladné počasie

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...