Tieto potraviny si poradia so zápalmi v tele

Rýchly nástup chladného jesenného počasia so sebou prináša viacero nástrah pre ľudské telo. Sprievodným prejavom chorôb je vznik zápalu v organizme. Skôr než siahneme po liekoch, skúsme vyskúšať chutné potraviny, ktoré si s ním poradia.

25.10.2018 09:30
Ako znížiť cholesterol? Pomôžu pistácie Foto:
Ako znížiť krvný cukor? Pomôžu pistácie.
debata (4)

Zostavme si domácu lekárničku

Zápal vyvolávajú viaceré baktérie alebo vírusy. Ľudské telo na ich prítomnosť zareaguje mobilizáciou imunitného systému, ktorý sa pustí do boja za naše zdravie. V tomto prípade potrebuje na tento súboj kvalitnú výbavu, a to najmä v podobe vitamínov, minerálov či antioxidantov. Ak sa zápal nelieči, alebo prepukne do chronického stavu, môže viesť až k srdcovým ochoreniam, rakovine, cukrovke a mnohým ďalším. Aj v tomto prípade platí, že najlepšou prevenciou je správna životospráva. „Domácu lekárničku“ si tak môžeme vytvoriť sami z kvalitných zdraviu prospešných a protizápalových potravín.

Avokádo zatočí s chorobami

Ovocie v tvare hrušky s lahodnou mäkkou dužinou sa pýši vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín, ktoré bojujú proti zápalom v ľudskom tele. Účinok týchto látok sa zvyšuje aj vďaka viacerým antioxidantom. Patria k nim najmä vitamíny C, A a E. Kombinácia výživných látok pomáha posilňovať imunitný systém, znižuje riziko výskytu niektorých druhov rakoviny a srdcovocievnych ochorení. Podľa najnovších výskumov dokáže už len polovica avokáda konzumovaného každý deň výrazne znížiť zápalové ochorenia v ľudskom tele. Vedci k tomuto poznatku dospeli v štúdii, v ktorej sa zamerali na porovnanie pôsobenia konzumácie hamburgerov a avokáda. Prvé spomínané jedlo považujú odborníci za potravinu vyvolávajúcu zápaly, oproti druhej menovanej, ktorá zápaly potláča.

Takto si so zápalom poradia pistácie

Americkí lekári sa zhodujú, že jedným z hlavných znakov chronického zápalu je vysoká hladina cukrov v krvi. Výskumy ukazujú, že obľúbené orechy pistácie môžu pomôcť udržať hladinu krvného cukru pod kontrolou. Štúdia z roku 2015 pozorovala zápalové účinky konzumácie bieleho chleba samotného a konzumáciu pečiva, do ktorého boli pridané pistácie. Lahodné orechy zabránili zvyšovaniu hladiny glukózy v krvi. V boji proti zápalom je vhodné používať surové pistácie a vyhýbať sa soleným a praženým variantom. Podľa viacerých zdrojov obsahujú totiž pražené pistácie o polovicu menej antioxidantov, ako ich tepelne upravovaný náprotivok.

Na jeseň postačí i fazuľa

Silné protizápalové účinky má tiež bobuľovité ovocie, ako napríklad maliny, čučoriedky a černice. Na jeseň, keď ich je nedostatok, ich skvele nahradí fazuľa. Medzi najlepšie patria tmavé druhy fazule. Tá sa chváli vysokým obsahom rastlinných polyfenolov a vlákniny. V polovici šálky sa nachádza približne až osem gramov vlákniny, ktorá môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu v krvi, stabilizovať krvný cukor a pomáhať pri trávení.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #liečba #jeseň #zápal #pistácie #avokádo #fazuľa

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...