Chytré triky na štíhle brucho

Šesť tehličiek na bruchu nemusí byť iba zbožným prianím. Kľúčom k vyrysovaným brušným svalom je zhodenie tuku z celého tela, ktorý by mal dosiahnuť požadovanú hranicu desať až pätnásť percent.

24.10.2018 13:00
20-brucho-4x Foto:
Brušné svaly sa „ukážu“ až vtedy, ak klesne náš celkový telesný tuk.
debata

Chudnúť treba z celého tela

Čím je vyššie percento telesného tuku v ľudskom tele, tým je väčšia pravdepodobnosť predčasného úmrtia. Spája sa najmä s dvomi najčastejšími ochoreniami, a to obezitou a cukrovkou. Strata nadbytočných kilogramov tuku vedie nielen k predĺženiu života, ale aj ochrane srdcového svalu, prevencii rakoviny, zlepšeniu psychického stavu, libida a skvalitneniu sexuálneho života. Percento telesného tuku vedia zmerať na špecializovaných pracoviskách. Odhadnúť sa dá však aj voľným okom. Ak máme príliš veľké zásoby tuku na bruchu, stehnách a bokoch, existuje predpoklad, že máme v tele približne 20 – 30 % telesného tuku. Brušné svaly sa „ukážu“ až vtedy, ak klesne náš telesný tuk pod hranicu 10 – 15 %.

Trik s pitným režimom

Málokedy si všímame, že našu snahu schudnúť môže prekaziť dokonca už aj pitný režim. Popíjanie kolových nápojov, ovocných džúsov, osladenej kávy a čajov môže navýšiť dennú spotrebu kalórií priemerne až o 20 %. Podľa štúdie univerzity v austrálskom Sydney riešenie nespočíva ani v nahradení sladených nápojov tekutinami s obsahom umelých sladidiel. Tie totiž spôsobia rýchle vyplavenie inzulínu do krvi, čo ma za následok vyvolanie falošného pocitu hladu. Pokiaľ túžime po šiestich tehličkách na bruchu, mali by sme sa v období diéty spoľahnúť na pitnú vodu, zeleninové šťavy, nesladené čaje, prípadne málo osolené polievky.

Viac jedla, menej kíl

Pri znižovaní telesnej hmotnosti je potrebné investovať energiu do športu a aktívneho spôsobu života. Aj v tomto prípade však platí, že ak sa to s cvičením preháňa, ľudský organizmus sa zbavuje tuku s väčšími problémami. V tejto súvislosti je vhodné striedať športovanie a relax. „Spať by sme mali sedem až osem hodín,“ vysvetľuje pre portál coachmag.co.uk fitness model Alex Crockford. „Ak je naše telo v pokoji, rýchlejšie sa zotavuje po cvičení. Ak trénujeme príliš veľa a málo spíme, vyhoríme a neschudneme.“ Vo všeobecnosti je rozšírený mýtus, že chudnutie nie je efektívne bez razantného priškrtenia jedla. Odborníci upozorňujú, že pre dosiahnutie vytúženého cieľa je potrebné jesť viac kvalitného jedla. Za vhodné jedlo do diéty sa považuje chudé mäso, mliečne výrobky, vajíčka, zelenina, strukoviny, semienka rastlín a kvalitné rastlinné oleje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #štíhla línia #telesný tuk #tehličky na bruchu

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...