Keď si telo žiada vitamíny

Jesenné počasie sa často spája s nedostatkom základných výživných látok, ktorými sú najmä vitamíny.

23.10.2018 09:00
zdravé tuky, avokádo, olivy, orechy, semená... Foto:
Avokádo a semená sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín.
debata

Ak je ich málo, ľudský organizmus si ich vypýta svojským spôsobom, a to rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Ak ste ich na sebe spozorovali, možno aj vám chýba niektorá pre život dôležitá látka. Toto sú najčastejšie varovné signály.

1. Popraskané kútiky úst

Často sú znamením infekcie, zlej životosprávy, zápalov uší či ústnej dutiny. Objavujú sa však aj v prípade, ak telu chýba dostatočné množstvo vitamínov radu B, a to najmä riboflavín (B2), niacín (B3) a B12. Posledná menovaná látka sa nachádza najmä v mäse, mliečnych výrobkoch a vajciach, a preto sa jej nedostatok môže prejavovať najmä u vegánov, prípadne vegetariánov. Z minerálnych látok a stopových prvkov je potrebné na odstránenie problémov s popraskanými kútikmi úst zabezpečiť dostatočný prísun železa a zinku. Železo podporuje krvotvorbu a zinok sa používa na zlepšenie imunitnej odozvy organizmu. Uvedeným ťažkostiam je možné predchádzať konzumáciou mastných rýb (losos, makrela), tuniaka, hydiny, vajíčok, sušených paradajok, ale tiež arašidov a strukovín. Výbornými zdrojmi železa a vitamínu C sú tiež brokolica, červená paprika, kapusta a karfiol.

2. Akné na lícach, ramenách, stehnách a zadku

Signalizuje nedostatok esenciálnych mastných kyselín, a v tukoch rozpustných vitamínov A a D. Odborníci odporúčajú vylúčiť zo stravy nezdravé tuky, ktoré sa vyskytujú najmä vo vyprážaných jedlách, polotovaroch a zemiakových lupienkoch. Nahradiť ich treba zdravými tukmi z avokáda, semien rastlín a rastlinných olejov. Výborným zdrojom vitamínu A a D sú sardinky, vlašské orechy, mandle, ale tiež ľanové a chia semienka. Mrkva, sladké zemiaky batáty a červená paprika dodávajú telu dostatočné množstvo provitamínu A (betakarotén), ktorý sa v tele mení na vitamín A. Vitamín D sa odporúča prijímať najmä na jeseň a v zime, a to vo forme výživových doplnkov. S ubúdajúcim množstvom slnečných lúčov totiž klesá v ľudskom tele produkcia tejto životne dôležitej látky, ktorá je potrebná pre správne vstrebávanie vápnika, fungovanie svalov, ale aj zachovanie zdravej psychiky.

3. Necitlivosť a pichanie v rukách či nohách

Tieto ťažkosti sa môžu spájať s nedostatkom pyridoxínu (vitamín B6), kyseliny listovej (vitamínu B9) a vitamínu B12. Tieto látky sa podieľajú na správnom fungovaní periférnych nervov. Problémy s periférnymi nervami sa prejavujú necitlivosťou alebo ostrou bolesťou v rukách, prípadne nohách. Dôležité vitamíny je vhodné dopĺňať vyváženou a pestrou stravou, v ktorej by nemali chýbať špenát, špargľa, fazuľa, červená repa, obilné klíčky, vajíčka a hydina. Problémy s dolnými a hornými končatinami sa často spájajú s pretrvávajúcimi kŕčmi, ktoré sa objavujú najmä počas sedenia a spánku. Predznamenávajú nedostatok horčíka, vápnika a draslíka. Strata spomínaných minerálnych látok je viditeľnejšia u športovcov, aktívne žijúcich ľudí a ťažko fyzicky pracujúcich. Horčík, vápnik a draslík si môžeme dopriať v podobe banánov, mandlí, lieskových orechov, ale tiež citrusov, tmavozelenej zeleniny, kelu, špenátu a dokonca aj púpavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #akné #jeseň #minerálne látky #popraskané kútiky

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...