Potvrdené! Pitie kávy predlžuje život

Ak patríte medzi milovníkov čierneho moku, zbystrite pozornosť. Nové štúdie preukazujú, že popíjanie tohto lahodného nápoja pridáva zopár rokov života.

18.10.2018 17:00
káva, kofeín, životabudič Foto:
Jedna šálka kávy denne pomáha predlžovať život,
debata

Výskum desaťročia prekvapil

Národný onkologický inštitút v Spojených štátoch amerických uskutočnil prieskum na vyše pol milióna respondentov. V priebehu rokov 2006 až 2016 sa ich pýtal na spotrebu kávy, návykov súvisiacich s fajčením, či pitným režimom. Podľa výskumu, pitie už len jednej šálky kávy denne, či už obsahuje kofeín alebo nie, pomáha predlžovať život až o 8 %. Vedci zašli ešte ďalej a tvrdia, že konzumácia šiestich a viacerých šálok denne môže znížiť riziko predčasného úmrtia o 14 – 16 %. „Naša štúdia poskytuje dôkazy o tom, že pitie kávy môže byť súčasťou zdravej výživy,“ vysvetľuje pre portál menshealth.co.uk Erikka Loftfieldová zo spomínaného inštitútu. Novšia štúdia z minulého roku potvrdzuje výskum amerického Národného onkologického inštitútu a pridáva ďalšie zistenia. Káva podľa odborníkov nielen predlžuje život, ale dokonca znižuje zápaly v tele, preukázateľne zvyšuje športový výkon a pomáha v boji proti cukrovke druhého typu.

Nápoj nabitý prospešnými látkami

Medzi základné zložky kávy patrí kofeín, aminokyseliny, minerálne látky, antioxidanty, sacharidy, tuk a voda. Kofeín zaraďujeme medzi prírodné alkaloidy, ktorý bol objavený začiatkom 19. storočia. Kofeín je silný stimulant, ktorý pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, zlepšuje pozornosť a schopnosť sústredenia. A práve táto látka dodáva káve jej typickú horkú chuť. Z minerálnych látok sa čierny mok pýši najmä obsahom draslíka, ktorý je nevyhnutným prvkom pre správne fungovanie srdca. Sacharidy obsiahnuté v tomto nápoji prispievajú k tvorbe hnedého pigmentu kávy, a to najmä vďaka karamelu a melanoidínu. Káva tiež obsahuje vo vode rozpustný cukor sacharózu a nerozpustný polysacharid celulózu. Kombinácia týchto sacharidov, spolu s aminokyselinami a tukmi vytvára pri pražení kávových zŕn špecifickú neodolateľnú vôňu.

Plejáda zdravotných benefitov

Káva okrem vplyvu na centrálnu nervovú sústavu pôsobí aj na srdce, rozširuje cievy, zvyšuje krvný tlak. Prispieva k vylučovaniu moču a stolice, zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla, odvodňuje a zároveň pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok. Okrem športovcov a ťažko duševne pracujúcich ľudí si ju pochvaľujú aj ľudia túžiaci zhodiť nadbytočné kilogramy. Káva totiž urýchľuje metabolizmus mastných kyselín a pomáha pri vyplavovaní tukov z ľudského tela. Okrem toho na niekoľko hodín odďaľuje únavu, vyvoláva pocity pohody a dobrej nálady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kofeín #cukrovka #zápal #káva #dobrá nálada #športový výkon

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....