Šikovné triky, ktoré vám pomôžu zaspať: Týchto 6 vecí skúste zmeniť!

Mali ste niekedy problém so zaspaním? Šesť dospelých z desiatich podľa britskej Hertfordshireskej univerzity priznáva, že áno. A stúpa aj počet detí, ktoré končia v nemocniciach kvôli spánkovým poruchám.

20.10.2018 08:00
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
Ako zabrániť tomu, aby sme trpeli nekonečnými hodinami nespavosti?
debata

Podľa údajov britskej národnej zdravotníckej služby trpia bábätká, predškoláci a dokonca aj staršie deti takými poruchami, ako je nespavosť aj spánkového apnoe.

V tomto roku zistila štúdia glasgowskej univerzity, že narušené spánkové vzorce môžu viesť k zvýšenej možnosti rozvoja porúch nálady a depresií. Spánková deprivácia tiež môže podporiť priberanie na váhe kvôli zmenám hormónov, ktoré regulujú hlad a chuť k jedlu.

Denník The Sun prináša niekoľko tipov, ako zaspať rýchlejšie a spať kvalitnejšie:

1. Dýchajte zhlboka

Veľmi jednoduchým trikom, ako sa upokojiť a pripraviť na spánok, je podľa „spánkovej guru“ žijúcej v Taliansku Alison Francisovej dýchanie. „Nemôžeme kontrolovať svoje srdce, hormóny či mozog, ale keď zmeníme vzorec dýchania, zmeníme srdcový tep a upokojíme myseľ,“ povedala. „Vystresovaný nespavec dýcha plytko a krátko, čo v organizme vyvoláva reakciu ‚bojuj, alebo uteč‘. Ak prehĺbite dýchanie, ako keď organizmus odpočíva, idete do postele pokojní a dokážete zaspať.“

2. Bzučte ako včela

Ďalším trikom, ako sa pred spaním upokojiť, je bzučať ako včela. Bzučanie – v joge známe ako brahmarí pránájáma – podľa Francisovej vytvára „hlboké, liečivé vibrácie“, ktoré uvoľňujú myseľ a nervový systém. Môže tiež telu pomôcť vyprodukovať viac melatonínu a zbaviť sa negatívnych emócií. Jediné, čo musíte urobiť, je zavrieť oči, nadýchnuť sa nosom a bzučivo vydychovať.

3. Zbavte sa modrého svetla

Váš telefón, iPad, laptop – všetky žiaria modrým svetlom, ktoré telu bráni produkovať melatonín, pretože si začne myslieť, že je vlastne deň. Modrá je energetická farba – nebo je modré. Počas dňa ju potrebujete, aby ste sa udržali v chode, ale ak sa vystavíte modrému svetlu večer, telo nedokáže vypnúť. Aby ste proti tomu bojovali, mali by ste sa obklopiť červeným, žltým a oranžovým svetlom. Pokúste sa zo spálne vykázať všetku techniku ​​a doprajte si pred spaním „technologickú očistu“ v podobe časového úseku, kedy sa nepozeráte do žiadneho modrého svetla. Pokiaľ už musíte pracovať s laptopom pred spaním, môžete si stiahnuť aplikácie ako je f.lux, ktoré zmenia svetlo vydávané v noci laptopom na jantárové.

4. Veďte si denník

Úzkosť sa pre mnohých z nás stáva čím ďalej tým pálčivejším problémom. A ak neodídete zo zamestnania a nezačnete ignorovať vlastnú rodinu, nie je pravdepodobné, že každodenné stresy len tak zmiznú. Viesť si denník, do ktorého na konci dňa z mysle prenesiete všetky svoje myšlienky, môže byť očistné a zároveň spôsob, ako uvoľniť napätie.

5. Vyrozprávajte sa

Počas dňa zvyčajne nemáme veľa času spracovať všetko, čo sa stalo. Doplnkom alebo alternatívou k vedeniu denníka je porozprávať sa s partnerom či partnerkou, spolubývajúcimi alebo príbuznými. Tým získate príležitosť zveriť sa a užiť si chvíľu zdieľania s ľuďmi, ktorým na vás záleží.

6. Choďte sa prejsť

Už ste niekedy strávili večer prechádzkou vonku a začali zívať? O to sa postaral všetok ten kyslík, ktorý vám prúdi do organizmu. A tiež vystavenie prirodzenému svetlu podporuje produkciu serotonínu a melatonínu. Takže prechádzka po večeri vám nielen pomôže s trávením, ale tiež vás pripraví na spánok.

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #spánok #rada #nespavosť #spánkové apnoe #guru

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...