4 kroky, ktoré treba poznať, ak vás navštívi nepríjemná chrípka

A je to tu znova! Chrípkové obdobie sa objavuje so železnou pravidelnou na jar a jeseň, predovšetkým v čase zmeny počasia.

11.10.2018 09:00
chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Foto:
S chrípkou rozhodne nechoďte medzi kolegov alebo do kolektívov.
debata

Hoci posledné dni sa nad nami počasie uľútostilo a teploty vonku sú príjemné, babie leto sa čoskoro skončí a po ňom zvyčajne rapídne stúpne počet chrípkových ochorení. Najväčšiu chybu podľa lekárov robíme vtedy, ak ich nechceme vyležať.

Krok 1

Obmedziť kontakt s inými ľuďmi a neroznášať nákazu. To znamená nechodiť do práce, ale tiež vyhnúť sa návšteve školských zariadení či miest s vyššou koncentráciou ľudí, ako je hromadná doprava, pošta, ale aj verejné podujatia či koncerty, divadlo alebo kino (áno, niektorí ľudia sú toho schopní aj so zvýšenou teplotou či usopleným nosom – nepatrite medzi nich). Ak máte prvé príznaky chrípky, určite dbajte na hygienu. Používajte len jednorázové papierové vreckovky, po ích použití si umývajte ruky.

Krok 2

Dôležitý je zvýšený príjem tekutín, vitamínov a pokoj na lôžku. Niektorí odborníci radia nenasadzovať si hneď lieky na zníženie teploty, ale ak sú príznaky výrazné a komplikujú vaše denné fungovanie, nebráňte sa ani tabletkám. Liečba je symptomatická, užívať by sme mali lieky na na zníženie teploty, proti kašľu, bolesti hlavy či proti zápalu dýchacích ciest.

Krok 3

V prípade, že by chrípkové ochorenie skomplikovala sekundárna bakteriálna infekcia, je nutné nechať si od lekára predpísať antibiotiká. Tie sa nasadzujú, ak infekcia zasiahne napríklad prínosové a čelové dutiny, nos, priedušky či pľúca. Pomôcť môžu aj pri zápaloch ucha. Chrípka je však vírusové ochorenie a nie je nutné ju liečiť antibiotikami, ak sa sekundárna infekcia neobjaví. Chrípku treba vyležať.

Krok 4

Únavu a malátnosť je možné pociťovať ešte niekoľko dní či týždňov po ústupe chrípky. Aj preto je dobré vyhnúť sa napríklad cvičeniu a iným náročnejším pohybovým aktivitám ešte aspoň pár dní po ustúpení chrípkového ochorenia. Stále platí, že telu treba dodávať vitamíny a viac oddychovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #teplota #prevencia #liečba #chrípka #príznaky

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....