Budíte sa počas noci? Tipy, ktoré môžu pomôcť

Vaše prebúdzanie sa uprostred noci nemusí súvisieť s chorobou. Tu sú možné dôvody, prečo sa tak deje.

10.10.2018 09:00
mobil, spánok Foto:
Smartfóny nie sú prostriedkom pre lepší spánok.
debata (2)

Priveľa stresu počas dňa? Ak si počas dňa robíte neustále starosti a tie si z práce prenášate aj domov, ani počas noci nedokážete celkom „vypnúť“. Mozog máte stále v strehu a telo sa nedokáže dostatočne uvoľniť a vy sa prebúdzate, pretože myšlienky a stres sa hlásia stále o slovo.

Surfovanie na internete a kontrolovanie sociálnych sietí tesne pred spánkom takisto dokáže narušiť nočný oddych. Môže za to modré svetlo, ktoré prístoje vyžarujú – to pôsobí ako signál pre váš mozog – modré svetlo mozog vníma ako rozkaz byť hore. Pre pokojný spánok si telefón či počítač nenoste do spálne a vyhnite sa týmto prístrojom tesne pred odchhodom do postele. Namiesto toho sa začítajte do príjemnej knižky alebo cielene vyskúšajte upokojujúce cvičenia, ktoré telo pripravia na noc a relax.

Ideálna teplota spálne? Odborníci odporúčanú 18 stupňov Celzia. Nie je dobre, ak sa v posteli potíte, ale ani to, ak je vám priveľmi chladno. Vysoká čí nízka teplota vás môže uprostred noci budiť – telo signalizuje, že sa mu niečo nepáči a nemá ideálne podmienky pre relax..

Hluk a svetlá z ulice dokážu náš spánok naozaj znepríjemniť. Ak ste sa začali budiť počas noci, snažte sa zatemniť si okná žalúziami či závesmi tak, aby ste mali v spálni tmu bez toho, aby vás rušili svetlá áut. Podobne je to aj s hlukom – ak máte „zlé“ noci, vyskúšajte spať pri zatvorených oknách alebo použite štuple do uší.

Niekedy môže za nepokojný spánok aj športová aktivita tesne pred odchodom do postele. Telo je nabudené a plné endorfínov a tak spánok neprichádza, alebo je veľmi nepokojný a prerušovaný. Ak ste fanúšičkou cvičenia, tréning zaraďte do svojho denného plánu dve hodiny pred odchodom do postele.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zlý spánok #prebúdzanie sa počas noci

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...