Malé zahryznutie do „niečoho“ kedykoľvek medzi hlavnými jedlami? Nie, to zubom neprospieva. Rovnako, ako rôzne nápoje s obsahom cukru, ktoré sú pre zuby hotovou pohrovou. Aj strava môže pomôcť pri starostlivosti o zuby. Tu sú zásady, ktoré odporúčajú odborníci z lekární Dr.Max.
Strava má byť bohatá na minerály, vápnik, fosfor a vitamíny, koenzým Q10 a kyselinu listovú. Sú obsiahnuté vo všetkých druhoch zeleniny, ovocia, rybách, pečeni, mlieku, tvarohu, syroch, vajciach, droždí, celozrnných výrobkoch, klíčkoch a v orechoch. Pre udržanie pevnosti zubov je vhodné jesť surovú a tvrdšiu stravu.
Vyhnúť by sme sa mali príliš častému jedeniu medzi hlavnými jedlami (tzv. zahryznutia, malé občerstvenia) a krátkym pauzám medzi jedlami. Pričastá konzumácia potravín spôsobuje, že sú zuby neustále vystavované Kyslému prostrediu a v ústach sa množia baktérie.
Zuby potrebujú byť omývané slinami, ktoré v ústach vyrovnávajú kyslé pH po jedle a odstraňujú zvyšky jedla. To zabezpečíme pravidelným a dostatočným príjmom tekutín, najlepšie čistej vody.
Aj to, čo pijeme, môže mať vplyv na zdravie našich zubov. Sladké nápoje, bublinkové nápoje a ovocné džúsy obsahujú cukor a kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu. Cukor je taktiež hlavným zdrojom energie pre rozmnožovanie a rast baktérií spôsobujúcich zubný kaz a ochorenia ústnej dutiny.
Nápoje ako káva, či červené víno zanechávajú v reliéfe zubnej skloviny drobné pigmenty, ktoré sa ťažko vyčistia. Pri pravidelnom pití takýchto nápojov vzniká neželané zafarbenie zubov. Ich pitie sa odporúča tesne po konzumácii hlavného jedla a je dobré si po nich vypláchnuť ústa čistou vodou.
Opatrní by sme mali byť aj pri príliš teplých alebo studených pokrmoch, pri ktorých sa môže vyskytnúť náhla bolesť a citlivosť zubov. Môže ísť o odhalený zubný krčok pri ústupe ďasna alebo o začínajúci zápal zubnej drene, ktorý je možné v niektorých prípadoch ošetriť ambulantne.