Počas jesene je lákadiel menej, pustite sa do chudnutia

Leto je lákavým ročným obdobím aj pre rôzne podujatia, ktoré sú síce príjemné, ale našej postave nie veľmi prospievajú.

07.10.2018 14:00
jeseň, pohyb, beh Foto:
Na jeseň sa jednoducho musíme hýbať! Zlé počasie tu neplatí.
debata

Grilovačky, letné posedenia na terase s farebnými drinkami, svadby či pikniky pri vode. Jeseň je už pre postavu už vhodnejším obdobím. Do Vianoc je ešte ďaleko a babie leto je ideálnym štartom na zmenu našich stravovacích návykov.

Treba dbať na pravidelnosť v strave, čo je prvým krokom, ak hovoríme o zmene stravovania. Jedzte každé tri hodiny a majte pri sebe aspoň malú proteínovú tyčinku, napríklad s figami či arašidmi, ktorá vás zasýti vďaka vysokému obsahu bielkovín. Pomedzi jedlá nezabúdajte na pitný režim a vypite aspoň 2,5 – 3 litre tekutín denne. Telo si na to zvykne a tento prístup nám postupne prinesie výsledky. "Keď telu dodávame jedlo pravidelne počas dňa v správnom množstvo a zložení, budeme po celý deň rovnomerne sýti, čím nehrozí, že nás prepadne vlčí hlad. Zrýchli sa nám metabolizmus a telo si nebude vytvárať tukové zásoby na horšie časy,“ hovorí Martina Dvořáková z KetoDiet.

Jeseň praje aj hubám? Majú v ozdravnom stravovacom pláne svoje miesto? "Huby sú vynikajúcou potravinou do diétneho plánu. Majú nízku energetickú hodnotu, obsahujú provitamín A a vitamín D a predovšetkým veľké množstvo vody, vlákninu a tiež bielkoviny, vďaka čomu vás na dlhú dobu zasýtia. Pri ich príprave použite radšej menej oleja, ktorý nechajte vopred dobre rozpáliť. Huby sú všeobecne ťažšie stráviteľné a ak ich necháte nasiaknuté olejom, bude vám nielen ťažko, ale zbytočné si urobíte z inak diétneho jedla vysokokalorický,“ vysvetľuje Martina Dvořáková. Ak nemáte radi huby, zvoľte iné sezónne plody: zeler, kapustu, cviklu, tekvicu či baklažán. Do jedla si namiesto oleja pridajte orechy, tekvicové alebo slnečnicové semiačka.

Zmena stravy je skvelým prvým krokom k chudnutiu, ale bez pohybu sa nezaobídeme. Aby sme do nášho života vniesli pravidelnú aktivitu, chce to niečo, čo nás aj baví – a je jedno, či ide o skupinový tréning alebo si nájdete čosi iba same pre seba. Počíta sa každý pohyb, aj ranná pešia prechádzka do práce. "Ideálne je zaradiť ju do svojho programu pohybové aktivity aspoň dvakrát týždenne po 45 minút,“ hovorí Martina Dvořáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #pohyb #chudnutie #jeseň

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...