Olivový olej kráse rozhodne prospeje! A čo zdraviu?

Olivový olej patrí už stáročia k potravine, ktorá sa teší enormnej obľube. Používa sa pri príprave jedál, zvlášť stredomorskej kuchyne, ale popularite sa teší aj ako skrášľovací prostriedok.

04.10.2018 15:00
olivový olej Foto:
Kedy pomáha olivový olej zdraviu?
debata

Olivový olej je dobrým pomocníkom pre naše srdce aj cievy, okrem iných zdravotných benefitov. Ale odhliadnuc od nich je skvelý aj pre ženskú krásu. Vďaka vysokej nutričnej hodnote olej poskytuje výživu pre vlasy, najmä suché a zničené. Zábaly s olivovým olejom a žĺtkom sú preto už desaťročia obľúbenou vlasovou kúrou pre mnohé ženy. Ak vás trápi suchá pokožka, výrazným pomocníkom sú práve krémy s obsahom olivového oleja, ktorý je bohatý najmä na vitamín E a A.

Ak máte problém s trávením, prizvite si rýchlo na pomoc olivový olej. Je po stáročia právom považovaný za akési zdravé „mazivo“, ktoré pomáha tráveniu. To isté platí aj pre ľanový olej. Na zlepšenie trávenia si doprajte lyžicu olivového či ľanového oleja na lačno ešte pred raňajkami, zvlášť prospešné sú oba oleje pri problémoch s hrubým črevom.

O olivovom oleji takisto platí, že pôsobí ako inhibítor enzýmu s názvom cyklooxygenáza, ktorý je zodpovedný za tvorenie zápalových procesov v tele. Z toho dôvodu sa príjem olivového oleja doporučuje aj pri ochoreniach ako je reuma či artritída aj pri iných opakujúcich sa zápalových ochoreniach. Ale aj masáž postihnutých miest olivovým olejom pôsobí priaznivo na dané problémy.

Osoby postihnuté cukrovkou 2. stupňa, ktoré trpia zvýšenou hladinou cukru v krvi, by mali po olivovom oleji takisto siahnuť častejšie. Dôvodom je inzulínová rezistencia. Čo konkrétne to znamená? Pacienti s cukrovkou zvyčajne užívajú tablety a inzulín na kompenzáciu vysokej hladiny cukru. Existujú však aj iné prostriedky – stredomorská strava by mala pomôcť zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi. A stredomorská kuchyňa je úzko spätá práve s olivovým olejom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #vitamín E #olivový olej #hydratácia

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...