Psychike musíme dovoliť relaxovať, upozorňuje odborníčka

Tak ako sa človek stará o svoje telesné zdravie, mal by sa starať aj o duševné zdravie.

07.10.2018 08:00
smútok, depresia, psychika Foto:
Duševné zdravie je dôležité, nemali by sme ho zanedbávať.
debata

Človek, ktorý chce mať zdravú psychiku, by mal mať podľa Ľubomíry Izákovej zo Slovenskej psychiatrickej spoločnosti v prvom rade mal mať dostatok spánku. „Po zobudení treba naštartovať deň v pokoji. Ak pracujem a som plne zaťažený, treba si robiť pracovné prestávky,“ pripomína psychiatrička.

Tie by sa však nemali využívať na ďalšiu prácu, ale napríklad na krátky rozhovor. „Stačí päť minút s kolegom či s kamarátom. Treba rozprávať a rozmýšľať o niečom inom ako o práci a dovoliť psychike relaxovať,“ doplnila. Po práci si tiež treba odpočinúť a dbať na zásady zdravého životného štýlu.

Pomôže zdravá strava, vyhnite sa alkoholu i drogám

Odborníčka hovorí, že najmä pri sedavom zamestnaní, v ktorom človek namáha psychiku, je vhodné sa aspoň mimo práce viac pohybovať a tráviť čas vonku. Ten, kto pracuje fyzicky, by sa zase po práci mal venovať svojej duši. Dôležitá je zdravá rovnováha.

„Treba dbať aj na zdravé stravovanie. Správnou súčasťou zdravej životosprávy určite nie sú alkoholové excesy a drogy,“ doplnila Izáková. Ľudia by podľa nej nemali z posledných síl do noci pracovať, ale dopriať si aj relax. Zdôrazňuje, že život si treba spríjemniť a hľadať pozitívne emócie.

Stigma psychických problémov

O psychickom zdraví sa v spoločnosti stále hovorí príliš málo, zhodujú sa odborníci. Duševné poruchy sú však stále poznačené veľkou stigmou. „Ak majú ľudia problém s duševným zdravím, hanbia sa a taja to. Až dve tretiny tých, ktorí by mali dostať pomoc, sa neliečia. Nezostaňme ľahostajní k druhým a zaujímajme sa o duševné zdravie,“ pripomína riaditeľ občianskeho združenia Liga za duševné zdravie SR Martin Knut.

Liga za duševné zdravie stojí aj za kampaňou Vyliečme nezáujem, ktorá aj v roku 2018 organizuje celoslovenskú zbierku na pomoc starostlivosti o duševné zdravie Dni nezábudiek. Akciu podporujú známe osobnosti, akými sú sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová, prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, moderátor Sajfa, komička Evelyn, spisovateľ a publicista Michal Hvorecký alebo speváčka Celeste Buckingham.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #strach #nezáujem #psychika #duševné zdravie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....