Jeseň a dobrá nálada? Povedzte tejto kombinácii áno

Namiesto padajúcich kvapiek si všimnite krásu farieb, ktorú ponúka jeseň. Nalaďte sa pozitívne, športujte a toto ročné obdobie prežijete s nemiznúcim úsmevom.

28.09.2018 15:00
turizmus, turista, les, prechádzka, hory, výlet Foto:
Dôležité je nezostať sociálne izolovaný.
debata

Prieskumy radia, aby sme sa denne aspoň trikrát schuti zasmiať. O dôvodoch nemusíme nijako premýšľať, sú jasné. Smiech je dobrý nielen pre psychické zdravie, ale predlžuje aj mladosť. Pri smiechu sa napínajú svaly na tvári i tele, zvyšuje sa kapacita pľúc a posilňuje srdce. A ako inak, smiechom sa v tele uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia.

Smiech súvisí s endorfínmi, rovnako ako s nimi súvisí aj šport. Pravidelným športovaním zároveň pozitívne vplývate nielen na svoju náladu, ale aj na mentálnu a fyzickú výkonnosť. Okrem toho sa pravidelným športovaním môžete zbaviť aj nejakých tých nadbytočných kilogramov, čo potvrdzuje aj MUDr. Barbara Ukropcová: „Šport je výborným prostriedkom na zlepšenie nálady a zníženie stresu. Okrem toho je dostatočná dávka pohybu veľmi dôležitá, aj keď chceme nejaké tie kilá schudnúť, alebo si nižšiu hmotnosť po schudnutí udržať. Netreba však zabúdať na to, že musí ísť o trvalú a komplexnú zmenu životného štýlu, aj s úpravou stravovacích návykov, spánkového režimu… Ak sa chceme nášmu telu zavďačiť, je dôležité vyhnúť sa nárazovým, drastickým opatreniam a extrémnym režimom,“ vymenúva odborníčka.

Športovať či cvičiť treba pravidelne – minimálna dávka pohybu, odporúčaná WHO, s cieľom zvýšiť fyzickú zdatnosť a zlepšiť zdravotný stav, je minimálne 30 minút stredne intenzívneho pohybu minimálne 5× týždenne.

Odbúrať stres, vyplaviť hormóny šťastia a zbaviť sa starostí vám pomôžu aj priatelia. Keď sa s ľuďmi podelíte o svoje starosti, zmenšia sa. No keď sa s nimi podelíte o radosti, znásobia sa. Pred jesenným nečasom sa môžete spolu schovať aj do telocvične a dať si priateĺský turbaj napríklad vo volejbale či basketbale.

Po aktivitách, či už v kruhu priateĺov alebo sólových, si doprajte realx. Čas, kedy si nájdete chvíľku len pre seba, uvoľníte myseľ a načerpáte pozitívnu energiu, môže mať rôznu podobu. Či už si budete čítať dobrú knihu, zájdete na masáž, vašamyseľ aj telo sa vám poďakujú.

Myslíte pozitívne? Aj v tejto oblasti treba začať od seba. Ak chcete do svojho života privolať viac pozitívnych vecí, musíte zmeniť svoje myslenie a zbaviť sa všetkého negatívneho, podobne ako pri upratovaní. Neanalyzujte a neriešte neriešiteľné. Netrápte sa niečím, čo nezmeníte alebo neovplyvníte. Máte pred sebou veľkú výzvu? Pozitívne myslenie je 90 percent úspechu. A napokon, tešte sa aj z každenných maličkostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #jeseň #endorfíny #nálada

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...