Nedostatok mlieka v strave? Toto všetko hrozí, upozorňuje odborníčka

, 28.09.2018 09:00
mlieko - mliečne výrobky - laktóza - zdravie
Autor:

Čoraz častejšie sa objavujú tvrdenia, že človek nepotrebuje mlieko a mliečne výrobky. Pod ich vplyvom sa často mlieko nedostáva už k deťom. Rodičia si totiž myslia, že pre ne nie sú mliečne výrobky dobré.

Dlhodobý nedostatok mlieka či mliečnych výrobkov v strave detí sa však môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, zníženou imunitou, nedostatočnou kalcifikáciou kostry a zubov, ale aj predčasnou osteoporózou, upozornil pri príležitosti nedávneho Svetového dňa mlieka bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Mudr. Alžbeta Béderová.
Mudr. Alžbeta Béderová. Autor: Dasa Simekova

Za odporúčanými dávkami zaostávame

Odporúčané dávky potravín uvádzajú 220 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov na priemerného obyvateľa za rok, spotreba je 160 kilogramov, upozornila Alžbeta Béderová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Pripomenula, že mlieko obsahuje plnohodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny obsahujúce všetky aminokyseliny vrátane esenciálnych, ktoré si ľudský organizmus nedokáže syntetizovať. Tie sú dôležité pre stavbu, obnovu a funkčnosť telesných štruktúr a systémov.

Mliečny tuk viac pomáha ako škodí

Báť sa podľa odborníčky netreba ani mliečneho tuku. Je ľahko stráviteľný a z 12 hlavných mastných kyselín zastúpených v mlieku sa iba tri nasýtené mastné kyseliny podieľajú na tvorbe zlého DLD cholesterolu. Upozorňuje, že ostatné mastné kyseliny napriek tomu, že patria medzi nasýtené mastné kyseliny, sú pre organizmus užitočné. Podieľajú sa na znižovaní telesného tuku, chránia pred vývinom rakoviny, zneškodňujú niektoré vírusy a choroboplodné baktérie.

„Mliečny cukor – laktóza je zdrojom energie, podporuje vstrebávanie vápnika, fosforu, horčíka, štiepi sa na glukózu a galaktózu, významnú zložku pre vývoj mozgu, nervových tkanív, črevnú mikroflóru a motilitu,“ pripomína Béderová.

Mlieko obsahuje podľa jej slov 14 minerálnych látok, 16 vitamínov, 60 enzýmov zasahujúcich do metabolických pochodov a iných biologických faktorov s protirakovi­novými, antimikróbnymi, antisklerotickými, imunostimulačnými vlastnosťami.

Kyslé mlieko = zdravšie črevo

Podľa odborníčky na zdravú výživu netreba zabúdať ani na vysokokvalitné kyslomliečne výrobky, jogurty, acidofilné a tvarohové výrobky, nátierky, peny a syry. Tieto výrobky pozitívne upravujú proces vyprázdňovania čriev, čím sa znižujú hnilobné pochody v hrubom čreve.

Pri výrobe jogurtov, ako aj iných kyslomliečnych výrobkov sa počas mliečneho kvasenia čiastočne rozkladá aj mliečna bielkovina, čím sa stáva ľahšie stráviteľnou a klesá jej schopnosť vyvolávať alergiu.

#MUDr. Alžbeta Béderová #mlieko #mliečne výrobky
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Popremýšľajte nad životným štýlom, ako by sa dal zmeniť k lepšiemu.
Dnes vás v práci prekvapí zopár vecí...

+ Po práci si poriadne oddýchnite, spánok bude najlepší priateľ.
Investujte, peniaze k vám budú chodiť z...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk