Vzácna huba narobí zázraky s telom

Huba žezlovka, známa skôr pod názvom cordyceps, si začína pomaly prerážať cestu medzi super potraviny. Rastie v horských oblastiach Číny, Tibetu a Nepálu. U nás ju nájdete vo forme výživového doplnku.

23.09.2018 17:00
beh, šport, fitnes, relax Foto:
Žezlovka pomáha zlepšovať využitie kyslíka, čím zvyšuje aeróbnu vytrvalosť.
debata (1)

Viac chuti na šport a pohyb

Táto huba má približne päťsto rôznych druhov, medzi najlepšie pritom jednoznačne patrí takzvaná húsenica čínska. Jej použitie sa datuje od čias čínskej dynastie Ming, keď cisárovi lekári začali detailne študovať zázračné účinky žezlovky. Postupom času sa stala táto huba jednou z najdôležitejších súčastí tradičnej čínskej medicíny. Benefity tejto zvláštnej huby začali zaujímať zvyšok sveta od vtedy, keď v roku 1993 čínsky tím zlomil na tamojších národných hrách až deväť svetových rekordov. Vytrvalosť a športová výkonnosť sa vtedy pripisovala práve užívaniu cordycepsu.

Hlavný pilier tradičnej čínskej medicíny

V tradičnej čínskej medicíne sa používa bežne na zlepšenie funkcie obličiek, ozdravenie pľúc, úpravu trávenia a podporu vitality a energie. Kľúčovou zložkou cordycepsu je látka zvaná adenozín, čo je vlastne nukleozid a je súčasťou ATP (adenozín trifosfátu). ATP zabezpečuje silu a vytrvalosť najmä u športovcov, ale energiu dodáva aj ľuďom, ktorí sa športu venujú len príležitostne. Vedci sa tiež zamerali na posilnenie využiteľnosti kyslíka v našom tele. Spomínaná huba pomáha zlepšovať využitie kyslíka, čím zvyšuje aeróbnu vytrvalosť, čo môžeme oceniť pri športoch, ako sú beh, cyklistika či plávanie. Na strane druhej sa znižuje riziko nástupu rýchlej únavy.

Nech sa nám lepšie dýcha

Športové výkony sa zvyšujú aj vďaka posilneniu pľúcnych funkcií. Účinné látky obsiahnuté v cordycepse optimalizujú transport iónov na epiteliálne bunky, ktoré sa nachádzajú v ľudských dýchacích cestách. Okrem zvýšenia kapacity pľúc pomáhajú tiež posilňovať obranyschopnosť organizmu pred chorobami, ako bronchitída, chronická obštrukčná choroba pľúc a astma. V štúdii z roku 2009 vedci zistili, že liečba cordycepsom pomohla zlepšiť nielen pľúcne funkcie, ale aj tie mozgové. Žezlovka sa pýši aj veľkým množstvom flavonoidov a polyfenolov, ktoré pomáhajú zbaviť náš organizmus voľných radikálov, ktoré spôsobujú oxidačný stres.

Lepšia imunita i chuť na sex

Cordyceps sa môže právom pochváliť aj pozitívnym vplyvom na náš imunitný systém. Ľudské telo dokáže chrániť pred rôznymi baktériami a cudzorodými látkami. Zlepšuje tiež tvorbu lymfocytov, ktoré sú potrebné v prípade, ak náš organizmus napadnú rôzne cudzorodé látky. Aj z tohto dôvodu sa niekedy označuje ako prírodné antibiotikum. Pýši sa nielen antibakteriálnymi, ale aj antivírusovými a protizápalovými účinkami. V Číne sa rovnako testoval účinok tejto látky na ľudí so zníženou sexuálnou aktivitou. V priebehu dvoch mesiacov ho užívali v dávke tri gramy denne. Počas tohto obdobia sa u skúmanej skupiny ľudí zvýšila hladina pohlavných hormónov, čo ovplyvňuje hormonálny systém, sexuálne centrá v mozgu a tiež aj pohlavné orgány.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #libido #huby #vytrvalosť #výživové doplnky #čínska medicína #Cordyceps #žezlovka

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...