Chcete prijať menej zbytočných kalórií počas dňa? Stačí na to jedno slovo

Kto chce počas dňa prijať do tela menej kalórií, môže použiť dobrú a veľmi jednoduchú "fintu". Stačí na to jedno slovo, aspoň to tvrdí aktuálna britská štúdia.

24.09.2018 17:00
Tiež počítate pri nákupe potravín kalórie? Ale... Foto:
Strážite si líniu? Pozor na zbytočné kalórie!
debata (3)

Kolegyňa prinesie do práce lahodný koláč, z ktorého si všetci vezmú. Ďalšia si po obede dopraje kávu so šľahačkou a samozrejme, objedná ju aj vám. Ako sa dostať z kolotača zbytočných kalórií, o ktoré vlastne nemáte záujem, len akosi nedokážete odmietnuť? Stačí na to jedno slovo: „nie“.

Naozaj dokáže toto slovo pomôcť počas chudnutia? A ako veľmi? Štúdia, ktorá bola uverejnená v magazíne „Clinical Obesity“ a postarali sa o ňu vedci na univerzite v meste Leeds, hovorí jasnou rečou.

Do výskumu, ktorý trval 8 týždňov, sa zapojilo 45 dobrovoľníkov, ktorí sa pokúšali o redukciu hmotnosti. Podmienkou ich účasti v štúdii bolo, že ich BMI muselo byť viac ako 25. Následne boli dobrovoľníci rozdelení do troch skupín.

1. skupina mala každé 4 dni vypĺňať kontrolný dotazník o príjme potravy. 2. skupina mala takisto každé 4 dni odpovedať na kontrolné otázky, zároveň však mali jej členovia v okamihoch pokušenia jedlom povedať hlasné „nie“. 3. skupina mala rovnaké úlohy ako druhá, ale navyše musela jedlo, ktoré pôsobilo ako kalorické pokušenie počas dňa, vyfotografovať a obrázok poslať organizárotom štúdie a tí im následne poslali spätnú väzbu, ktorá im toto jedlo zakazovala.

Výsledky štúdie hovoria, že 1. skupina bola najmenej úspešná v chudnutí. 2 a 3. skupina, v ktorej si účastníci pomáhali hlasným „nie“, ak ich pokúšalo jedlo, mali lepšie výsledky. Zaujímavým zistením pritom je, že 2. skupina, v ktorej účastníci hovorili hlasné „nie“, ale jedlo si nefotografovali, bola úspešnejšia ako 3. skupina, čo sa zhadzovania kilogramov týka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #príjem #kalórie #sacharidy #línia

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....