Kedy majú ženy najcitlivejší čuch?

Čuch je najstarší zmysel. Je dôležitý pri hľadaní a prijímaní potravy či pri výbere partnera. Ženy majú citlivejší čuch ako muži a najcitlivejšie vnímajú pachy v čase ovulácie.

16.09.2018 14:00
potraviny, čuch, nos, vôňa Foto:
Náš čuch je niekoľkonásobne citlivejší ako chuť.
debata (2)

Citlivosť čuchových receptorov sa znižuje napríklad u fajčiarov. Poruchy čuchu môžu vzniknúť po úrazoch hlavy, keď dôjde k poškodeniu nervových vláken prenášajúcich informácie z čuchových receptorov do mozgu. Strata čuchu môže byť aj príznakom ochorení ako alzheimer alebo parkinson. Oslabenie čuchu môže byť aj dočasné a najčastejšie vzniká následkom nádchy, keď správnemu prúdeniu vzduchu cez oblasť receptorov čuchu bráni opuch nosovej sliznice.

Náš čuch je niekoľkonásobne citlivejší ako chuť. Vieme rozlíšiť tisíce rôznych vôní. Čuchové receptory sú uložené v hornej časti nosovej dutiny. Existujú ich stovky druhov, pričom každý je citlivý na iné chemické látky. Vedci dokázali, že existuje sedem základných vôní, ktoré zodpovedajú siedmim druhom čuchových receptorov vo vláskoch čuchových buniek. Navyše sa zistilo, že látky s podobnou vôňou majú molekuly podobného tvaru, a že tvar molekuly zodpovedá za čuchový vnem, ktorý vyvoláva. Všetky vône a chute, ktoré rozoznávame, vznikajú v mozgu zlúčením informácií z úst a nosa.

Počet receptorových buniek u ľudí je rôzny, priemerne je to okolo 25 miliónov, napríklad u psa ich je až 220 miliónov. Človek potrebuje na rôzne látky ich rôznu koncentráciu vo vdychovanom vzduchu, niektoré registruje, už keď sa nachádzajú v prostredí v malých množstvách, iné vône cíti až pri vyššom obsahu vo vzduchu. Niektoré látky nie sme schopní čuchom identifikovať, napríklad jedovatý oxid uhoľnatý.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #čuch #nádcha #ovulácia #ľudské zmysly

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....