Čo sa deje v bruchu, keď nám v ňom škŕka?

Prečo náš žalúdok "zavýja", keď je prázdny a čo proti týmto zvukom pomáha?

28.09.2018 13:00
hladná žena, diéta, hlad Foto:
Jediný spôsob, ako upokojiť "vrčiaci" žalúdok, je nakŕmiť ho.
debata

Je to trápne! Predstavte si miestnosť plnú ľudí, v ktorej je práve ticho – ste na prednáške alebo na schôdzi a do toho ticha začne váš žalúdok priam zavýjať od hladu! Prečo vlastne dochádza k týmto zvukom, keď sme hladní? Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to vysvetlil gastroenterológ z Lekárskej univerzity v Grazi, Heinz Hammer.

Vzduch v pohybe

„Zvyky vznikajú kvôli pohybu žalúdka a čreva,“ vysvetľuje. Prostredníctvom tejto tzv. peristaltiky je vzduch v tráviacej tekutine v pohybe – a zvuky sú na svete. „Možno to porovnať s vyfukovaním cez slamku v pohári vody,“ hovorí Hammer.

Fyziologické pozadie spočíva v tom, že žalúdok a črevá sú v pohybe, aj keď je človek lačný. Každú hodinu a pol prechádza tráviacim systémom takáto séria pohybov – sú to zvuky, ktoré vnímame ako žalúdočné chvenie. „Škŕkanie žalúdka nie je nič "choré“," hovorí Hammer. Avšak pozor, ak po jedení zosilnie, mali by ste sa o tom porozprávať s lekárom.

Najedzte sa

Jediný spôsob, ako upokojiť „vrčiaci“ žalúdok, je nakŕmiť ho. „Musíte zjesť niečo kalorické,“ odporúča Hammer. Voda nepomôže, musí to byť ovocná šťava, alebo kúsok chleba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #žalúdok #trávenie #hlad #črevo

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...