Prevencia je lacnejšia ako liečba, pripomínajú zubní lekári

Prevencia je oveľa lacnejšia ako liečba ochorení ústnej dutiny. Odborníci pripomínajú, že by sme nemali podceňovať jej význam.

13.09.2018 17:00
zubár, deti, dieťa, zubný kaz, Foto:
Najčastejšie podstupujú preventívne prehliadky deti. S vekom potom klesá návšteva pacientov kvôli preventívnej prehliadke.
debata

Dokonale vykonávanou ústnou hygienou, správnou výživou a pravidelnými prehliadkami u zubného lekára možno redukovať baktérie prítomné v ústnej dutine.

Nevznikali by tak zápalové komplikácie neliečeného zubného kazu alebo hnisavá parodontitída. „Kvalita zdravia človeka nie je len v rukách lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ale na jej tvorbe sa musí podieľať každý sám. Predpokladom zdravých zubov je aj včasná a pravidelná prevencia,“ upozorňujú odborníci zo Slovenskej komory zubných lekárov.

Z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že preventívnu prehliadku v ambulancii zubného lekára absolvovala vlani len polovica dospelých pacientov. Pacienti po nej potrebovali ošetriť chrup v takmer 70 percentách. Najviac preventívnych prehliadok bolo vykonaných u detí, s pribúdajúcim vekom ich počet klesá.

A ako je to s vami?

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #zuby #prevencia

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...