Podľa štúdie, balastné látky by mali pri príjme zdravých látok doslova stáť v ceste. Celulóza a pektín to antioxidantom sťažujú. A kto sa aj drží starého pravidla „dvadsaťkrát požuvať“, mal by tento rituál zmeniť. Ani keď sa nám ovocie v ústach zmení na kašu, nebude mať taký efekt ako čerstvo pretlačená šťava z pomaranča.
Podľa štúdie je asi dvakrát také zdravé piť šťavu, pretože z nej prijmeme dvakrát viac antioxidantov. Pomarančová šťava tiež pomáha pri prevencii nádchy a chrípky, vďaka vitamínu C je cenným spojencom.
Osladiť či nie?
Určite uprednostnite pomarančový džús bez pridaného cukru. Vedci z univerzít v Kiele a Hohenheime v dvoch štúdiách zistili, že pravidelná konzumácia pomarančového džúsu nielenže zníži hladinu kyseliny močovej a môže tým pádom pôsobiť proti dne, ale keď si ju dobrovoľníci dopriali po obede, nezaznamenali u nich žiaden nárast na váhe.
Vedci odporúčajú pohár čerstvej pomarančovej šťavy denne, pretože obsahuje nielen fruktózu, ale aj vitamíny, polyfenoly a minerálne látky.