Pomaranč verzus pomarančová šťava: Čo je zdravšie?

Pomaranč alebo pomarančová šťava? Tento druh ovocia je zdravý, o tom netreba pochybovať, no predsa len, podľa nových výskumov univerzity Hohenheim v Stuttgarte je pre naše telo lepší ako olúpané ovocie.

17.09.2018 13:00
pomaranč, pomarančový džús Foto:
Určite uprednostnite pomarančový džús bez pridaného cukru.
debata

Podľa štúdie, balastné látky by mali pri príjme zdravých látok doslova stáť v ceste. Celulóza a pektín to antioxidantom sťažujú. A kto sa aj drží starého pravidla „dvadsaťkrát požuvať“, mal by tento rituál zmeniť. Ani keď sa nám ovocie v ústach zmení na kašu, nebude mať taký efekt ako čerstvo pretlačená šťava z pomaranča.

Podľa štúdie je asi dvakrát také zdravé piť šťavu, pretože z nej prijmeme dvakrát viac antioxidantov. Pomarančová šťava tiež pomáha pri prevencii nádchy a chrípky, vďaka vitamínu C je cenným spojencom.

Osladiť či nie?

Určite uprednostnite pomarančový džús bez pridaného cukru. Vedci z univerzít v Kiele a Hohenheime v dvoch štúdiách zistili, že pravidelná konzumácia pomarančového džúsu nielenže zníži hladinu kyseliny močovej a môže tým pádom pôsobiť proti dne, ale keď si ju dobrovoľníci dopriali po obede, nezaznamenali u nich žiaden nárast na váhe.

Vedci odporúčajú pohár čerstvej pomarančovej šťavy denne, pretože obsahuje nielen fruktózu, ale aj vitamíny, polyfenoly a minerálne látky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #DNA #antioxidanty #pomaranč #kyselina močová #fruktóza

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...