Mám zlé gény, preto nechudnem! Naozaj to platí?

Zhadzovanie kilogramov - téma, ktorá sa dotýka snáď každej z nás. Či už sa o lepšiu postavu snažíme nárazovo alebo celoživotne, chudnutie nás jednoducho zamestnáva veľmi často.

03.09.2018 17:00
obezita, burger, zmrzlina Foto:
Ako treba bojovať s nadváhou?
debata (2)

Ak už odštartujeme tento proces, očakávame, že naše telo sa zbaví nadbytočných kilogramov čo najrýchlejšie. Akosi zabúdame na fakt, že kilá navyše sme si poctivo ukladali nie niekoľko dní či týždňov, ale mesiacov a dokonca aj rokov. Drastickou diétou sa možno kilogramov zbavíme rýchlejšie, ale svojmu telu týmto procesom uškodíme. Aj v tomto prípade platí, že žiadny extrém nie je dobrý.

Chudnutie a najmä dlhodobé udržanie redukovanej hmotnosti je komplexný proces. Často po prvotnom nadšení prichádza moment sklamania. Hoci si strážime jedálny lístok, očakávaná zmena sa nedostavuje. Alebo sa sa aj dostaví, ale veľmi rýchlo opäť pominie. A my sme tam, kde sme boli. Mnoho z nás sa preto uspokojí s konštatovaním, že za to môžu zlé gény. Čo je na tomto tvrdení pravdy?

"Áno, genetika je veľmi dôležitá, ale nie je to jediný faktor, ktorý je dôležitý pre reguláciu našej hmotnosti, keďže takmer všetci priberáme – keď sa nehýbeme a keď priveľa jeme. Väčšina z nás má práve tie gény, ktoré nás predisponujú na uskladňovanie nadbytočných kalórií, čo môže viesť k obezite. Preto je vo väčšine prípadov rozhodujúci náš životný štýl, naša životná voľba, či voľba našich rodičov, po ktorých životný štýl tak často „dedíme“, ako aj spoločenské nastavenie, ktoré tiež podporuje skôr sedavosť a ponúka nadbytok kalórií,“ opisuje Barbara Ukropcová, vedkyňa a lekárka z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV.

Výsledky mnohých klinických štúdií naznačujú, že genetická predispozícia prispieva ku vzniku obezity približne 40–70 percentami. Ak by sme to chceli kvantifikovať, tak na telesnú hmotnosť človeka, rozloženie tuku v tele, a tým pádom na nadváhu či obezitu, ale aj štíhlosť, má vplyv okolo 6000 génov.

Ide napríklad o chuťové preferencie, pocit spokojnosti či odmeny po jedle, pokojový energetický výdaj, spontánnu pohybovú aktivitu alebo telesné zloženie či charakteristiky kostrových svalov. "Naši predkovia mali po státisíce rokov k dispozícii oveľa menej kalórií, ako máme my dnes. A stálo ich to nemálo úsilia, dokonca o ne často museli bojovať. Preto sa počas evolúcie najvýraznejšie uplatnili práve tie gény a mechanizmy, ktoré vedú k ukladaniu energie, a nie tie, ktoré by nám ňou umožnili plytvať,“ vysvetľuje Barbara Ukropcová a pokračuje: "Existuje síce aj tzv. monogénová obezita, podmienená mutáciou, teda „chybou“ jediného génu, tá je však veľmi zriedkavá a prestavuje len zlomok zo všetkých prípadov obezity. Podobne je to s endokrinnými príčinami. K celkovej epidémii obezity prispievajú len relatívne minimalisticky. Väčšinou je zvýšené množstvo tukových zásob výsledkom kombinácie genetickej predispozície, prostredia a životného štýlu.“

Ako sa k procesu chudnutia postavíme a to, či vytrváme, leží na našej zodpovednosti. „Poznám štíhlych ľudí, ktorí mali v rodine veľa obéznych príbuzných, vrátane rodičov, ale svojimi návykmi a postojmi sa im darí zostať štíhlymi,“ dodáva vedkyňa. Najväčším a najčastejším problémom však je, že sa o zmenu svojho životného štýlu snažíme len príležitostne a pri zmene svojich návykov nevydržíme. Aj preto sa často pri chudnutí dostaví „jojo“ efekt. Ak chceme schudnúť, treba si uvedomiť, že to musí byť spojené s trvalou zmenou životného štýlu. Dôležité je vyhnúť sa nárazovým drastickým opatreniam a extrémnym režimom, so zmenou v rámci vymedzeného intervalu od-do,“ dopĺňa odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #genetika #kilogramy #chdnutie

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...