Vylúčiť zo stravy sacharidy a nahradiť ich tukmi? Pozor, je to nebezpečné

Ketogénna diéta patrí k tým najviac kontroverzným. Má mať na organizmus také účinky, aké má pôst.

01.09.2018 12:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
V čom spočíva ketogénna diéta?
debata

Niektorým pacientom s rakovinou je doporučované, aby ju dodržiavali. Dôsledky ketogénnej diéty sú ale oveľa riskantnejšie, než jej stúpenci uvádzajú, píše francúzsky týždenník L'Express.

„Je to diéta, ktorá spočíva v strave chudobnej na sacharidy a je veľmi bohatá na tuky,“ uvádza nutričná ​​poradkyňa Claire Lambolay. „Cieľom tejto diéty je obmedziť účinok inzulínu a zredukovať obsah glukózy v krvi,“ poznamenal k tomu lekár Dominique Cellier.

Diéta so sebou nesie mnohé riziká. „Často je to diéta v podobe kúry, maximálne po dobu troch mesiacov,“ hovorí Lambolay. Táto diéta narušuje rovnováhu sacharidov, tukov a proteínov nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu. Rovnováha sacharidov, ktoré majú tvoriť 50 až 55 percent toho, čo zjeme, je úplne narušená. Pri tejto diéte je prísun sacharidov nie viac ako tri percentá.

„Čoskoro sa telu nedostáva vlákniny obsiahnutá v ovocí a zelenine. To môže vyvolať problémy s trávením, zápchu, alebo naopak hnačku, pretože strava je príliš tučná,“ vysvetľuje Lambolay. A to nie je všetko. Organizmu chýbajú antioxidanty prítomné v zelenine a vzhľadom k príliš nízkemu prísunu sacharidov vzniká nebezpečenstvo hypoglykémie, teda zníženie hladiny cukru v krvi. Prejavovať sa to môže napríklad závratmi či nevoľnosťou.

„Ketónové telieska, ktoré z tukov vyrába pečeň, keď chýbajú sacharidy, sú okysľujúce. Keď ich máme v krvi veľa, okysľuje to celé telo. To môže spôsobiť problémy s kĺbmi, acidózu či metabolické poruchy ako je cukrovka,“ uvádza Lambolay.

Táto diéta môže tiež zvýšiť nebezpečenstvo kardiovaskulárnych ochorení či sklerózy. „Skrátka to nie je diéta, ktorú by som svojim pacientom odporučila. Nesie so sebou viac rizík ako úžitku a môže spôsobiť aj poruchy príjmu potravy,“ uvádza expertka.

Prečo sa diéta odporúča osobám s rakovinou? „Ak vylúčime sacharidy, môžeme zlikvidovať aj rakovinové bunky, ktoré sa nimi živia. V skutočnosti však zabíjame aj ďalšie bunky, ktoré sacharidy tiež potrebujú,“ uvádza lekár Dominique Cellier.

Prečo je táto diéta taká obľúbená? Pretože umožňuje napodobniť pôst, bez toho, aby sme prestali jesť. „Nemožno hladovať tri mesiace. Pri ketogénnej diéte kŕmime naše bunky bez sacharidov,“ hovorí Lambolay. „Nie je žiadny dôvod riadiť sa touto diétou, pretože zníženie príjmu sacharidov sa tiež deje na úkor konzumácie ovocia a zeleniny,“ dodáva doktor Cellier.

Pri ketogénnej diéte, kedy sú zo stravy vylúčené sacharidy, je zakázané mnoho potravín: obilniny, strukoviny a zelenina rastúce pod zemou. Ale tiež sacharidy s vlákninou, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a v niektorej zelenine. A samozrejme sladkosti: cukríky, sladké malinovky, dezerty, hotové jedlá a podobne. Naopak, je odporúčané konzumovať potraviny bohaté na tuky, vrátane ovocia ako je avokádo či kokosové orechy.

A ako je to s cholesterolom? Zvýšená hladina cholesterolu znamená zvýšené množstvo tukov v krvi. To spôsobuje, že steny srdcových tepien sú tvrdšie a tenšie, čo môže časom viesť k vytváraniu krvných zrazenín, ktoré môžu upchať srdcovú tepnu. Výsledkom potom môže byť infarkt myokardu alebo mŕtvica.

debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #tuky #riziko #ketogénna diéta

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...