Prečo sú obličky kľúčové pri predchádzaní vzniku osteoporózy?

Sedavý životný štýl, fajčenie a nedostatok stravy bohatej na vápnik. Kombinácia týchto neduhov môže byť príčinou vzniku osteoporózy. Tradičná čínska medicína si s ňou vie vraj poradiť.

25.08.2018 16:00
vápnik, kalcium, výživa, strava, mlieko,... Foto:
Nedostatok vápnika v potrave, môže byť príčinou vzniku osteoporózy.
debata

Všetko so všetkým súvisí

Rednutie kostí je choroba, ktorá vzniká ako dôsledok straty hustoty kostí. Prejavuje sa náchylnosťou na vznik zlomenín. Obzvlášť nebezpečná je u starších ľudí, kedy liečba trvá omnoho dlhšie, než za normálnych okolností. Podľa tradičnej čínskej medicíny môže byť osteoporóza zapríčinená nedostatočným fungovaním obličiek. Obličky sa podieľajú na filtrovaní krvi. Niektoré minerálne látky potrebné na pevné kosti, ako sú vápnik a fosfor, sa môžu z ľudského tela dostať von vďaka obličkám o čosi rýchlejšie, čo vedie k vzniku tejto nebezpečnej choroby.

Menej soli, viac vody

Pri úprave životného štýlu by sme mali dbať na dostatočný príjem vody a obmedzenie potravín s vysokým obsahom sodíka a cukru. Okrem pitnej vody sa odporúča piť minerálne vody bohaté na vápnik a horčík. Pokiaľ máme doma tvrdú vodu, dopĺňanie vápnika pomocou minerálok nie je nutné. Potraviny s nižším obsahom sodíka menej zaťažujú obličky a spôsobujú tak bezproblémové prečisťovanie krvi obličkami.

Tieto bylinky pomôžu

Tradičná čínska medicína odporúča pre správne fungovanie obličiek sériu viacerých zdraviu prospešných látok. Medzi najčastejšie používané byliny patria astragalus, sladké drievko a šalvia. Astragalus inak zvaný kozinec blanitý má okrem vplyvu na obličky značný dosah aj na posilnenie imunity a navodenie celkovej duševnej a telesnej pohody. Sladké drievko ovplyvňuje správne fungovanie metabolizmu soli v tele a šalvia upravuje vylučovanie tekutín z ľudského organizmu.

Čo tak skúsiť niečo iné

K alternatívnym metódam prevencie alebo liečby osteoporózy patrí aj využitie akupunktúry. Ide o starodávnu formu liečby, ktorá nám môže pomôcť zbavovať sa viacerých druhov chorôb, vrátane rednutia kostí. Zástancovia tejto metódy tvrdia, že dokáže stimulovať tvorbu hormónov, ktoré sú nevyhnutné pri vstrebávaní minerálnych látok do kostí. Akupunktúra navyše pomáha v boji proti stresu, teda s faktorom, ktorý negatívne vplýva na kvalitu našich kostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #vápnik #šalvia #rednutie kostí #obličky #akupunktúra #čínska medicína #sladké drievko #zlomeniny #kozinec

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...