Slováci a neporiadok. Čo nám najviac prekáža?

Štyridsaťdeväť percent domácich hádok spôsobuje odlišné vnímanie neporiadku. Na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku sa robil pomerne detailný prieskum na vzorke 400 respondentov. Okrem iného sa zistilo to, že miestnosť na fotografii, ktorú Maďari považovali za upratanú, Slováci ako upratanú nevyhodnotili. Sme precíznejší?

24.08.2018 06:00
neporiadok Foto:
Takmer tretina Slovákov je večer pred spaním nervózna, keď nie je doma upratané.
debata (2)

Poznáte to: Jemu neprekáža, že má oblečenie rozvešané všade po byte. Hnevá ho však, ak nezavriete tubu na zubnej paste. Že do svojej prázdnej šálky po vypitej káve niekoľko hodín nenapustil ani len vodu, je v poriadku. Ale ak necháte na stole v obývačke rozložené rozčítané časopisy, to mu prekáža. Hádky týkajúce sa neporiadku vznikajú pre maličkosti.

Neporiadok každý z nás vníma inak. Až 80 % Slovákov si myslí, že skutočný neporiadok sa začína až vtedy, keď sa nám nedarí nájsť svoje veci. Sedemdesiatšesť percent z nás vie, že nastal čas upratať vo chvíli, keď už veci nemáme kam odkladať. V prieskume, ktorý robila IKEA, sa až 41 % Slovákov priznalo, že ak majú dobrú náladu, neporiadok okolo seba znášajú oveľa lepšie. Existujú dva typy ľudí. Tí, ktorých upratovanie baví a všetci ostatní, čo ho v obľube nemáme. Na Slovensku je to údajne 50 na 50: polovica Slovákov tvrdí, že im upratovanie prináša radosť a pokoj, kým druhú polovicu upratovanie nebaví. Považujú ho za povinnosť a nepredstavuje pre nich žiadnu formu zábavy a odreagovania. Z tejto skupiny ľudí sú dokonca niektorí schopní zachádzať priam do extrémov – 31 % Slovákov zvykne upratovanie domácnosti do poslednej chvíle odkladať.

Väčšie upratovanie cez víkend

Takmer tretina Slovákov je večer pred spaním nervózna, keď nie je doma upratané. A čo nás dokáže rozhorčiť najviac? Lepkavá a špinavá podlaha! Na druhom mieste sa umiestnili ponožky a celkovo oblečenie pohodené na zemi a top trojku uzatvárajú použité vreckovky povaľujúce sa po miestnosti. Väčšina Slovákov upratuje každý deň približne 30 minút. Pravdou je, že upratujeme najmä dobre viditeľné miesta, ktoré sa upratujú jednoducho a rýchlo. Väčšie upratovanie si nechávame na víkend, keď upratujeme v priemere 1–2 hodiny. Do víkendového upratovania sa často zapája celá rodina, pričom každý člen má pridelenú aktivitu. Cez týždeň domácnosť upratujú najmä ženy.

Pohár na stole, prehodená deka na pohovke, časopisy a pohodená elektronika vôkol nás – toto všetko vnímame ako každodenný bežný neporiadok, ktorý obyčajne vôbec neriešime. Situácia sa však mení, ak pri dverách zazvoní neočakávaná návšteva. Osemdesiatdva percent Slovákov sa hneď púšťa do rýchleho upratovania a všetky pohodené veci dáva preč z dohľadu. Pri návštevách si totiž Slováci vždy potrpia na upratanú domácnosť. Nezáleží na tom, kto príde, uprataná domácnosť by podľa nás mala byť všeobecným pravidlom.

Riešenie? Viac úložného priestoru a menej vecí

Naše veci majú doma obyčajne svoje dané miesto. „Z prieskumu sme zistili, že u 45 % respondentov je neporiadok v ich domácnosti spôsobený aj tým, že niektoré veci svoje stabilné miesto nemajú. Ľudia potom nevedia, kam ich majú uložiť. Najčastejšie sú to nabíjačky, káble, letáky a katalógy. Potom suveníry tašky, batohy a takisto lieky," hovorí Lucia Sobotková, vedúca predaja oddelenia úložných doplnkov pre IKEA Česko, Maďarsko a Slovensko.

A čo by Slovákom pomohlo lepšie udržiavať poriadok? Šesťdesiatjeden percent z nás si uvedomuje, že najlepším riešením by bolo viac úložného priestoru, pre 48 % ľudí skôr vlastniť menej vecí a pre 47 % zas lepšie úložné riešenia. Veď poriadok je len iná forma synchronizovaného chaosu.

A možno sa to dá riešiť spôsobom, aký sa šíril v poslednom období na sociálnych sieťach: „Hovorím mu: Oper! Opral. Hovorím mu: Uprac! Upratal. Hovorím mu: Poumývaj! Umyl. Život je oveľa krajší, keď máte v ruke pušku!“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #byt #upratovanie #neporiadok

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...