Kravské vs. rastlinné mlieko. Ktoré vyhráva?

Trend zdravej výživy ostatné roky vsádza na rastlinné mlieko namiesto toho kravského. Ktoré z nich je zdravšie?

17.08.2018 14:30
mandľové mlieko Foto:
Mandľové mlieko sa pýši vysokými hodnotami vitamínu E.
debata

Rastlinné sú v kurze

Až o 240 miliónov britských libier poklesol za posledné dva roky predaj kravského mlieka, naopak predaj rastlinných druhov stúpol o vyše 150%. Za všetkým sa skrýva potravinárska lobby v prospech sójového, mandľového mlieka, mlieka z ovsených vločiek a ryže. Posledné menované majú veľkú popularitu u vegetariánov, vegánov a u všetkých, ktorí majú problémy s laktózou, teda mliečnym cukrom. Sú ľahšie stráviteľné a vhodné nielen na varenie a pečenie, ale tiež ako chutný nápoj k ovseným vločkám, ovociu, či sušienkam.

Takto sú na tom obidve

Porovnajme si, v čom sú výhody kravského mlieka oproti tým rastlinným. Kravské mlieko je výborným zdrojom vápnika, vitamínu B2 (riboflavínu), a mliečneho tuku, ktorý pomáha zrýchľovať metabolizmus a spaľovať rýchlejšie kalórie. Rastlinné varianty mlieka sa pýšia vysokými hodnotami vitamínu E (najmä mandľové mlieko). Vitamín E sa považuje za jeden z najlepších antioxidantov, ktorý sa stará o krásnu a mladú pokožku.

S vápnikom sú narovnako

Približne dva dcl kravského mlieka obsahuje až 30% odporúčanej dennej dávky vápnika, 6,4 g bielkovín a 7,2 g tuku. Rastlinné obsahuje rovnaké množstvo vápnika, len 0,8 – 1 gram proteínov a 2,2 gramu tuku. V neprospech kravského mlieka hrá vysoké množstvo kalórií, nevhodná konzumácia pre ľudí s laktózovou intoleranciou, riziko obsahu antibiotík. V neprospech druhého spomínaného je vysoká cena, obsah cukru a jeho alergický potenciál. Tuk v kravskom mlieku napomáha zdravému fungovaniu srdca a ciev, rastlinné majú nedostatok jódu, čo sa podpisuje pod problémy so správnou funkciou štítnej žľazy a problémami s lepším sústredením sa.

Kto vyhráva?

V porovnávacom teste vyhráva jednoznačne kravské mlieko, má viac bielkovín, vitamínu A, D. Ak sa už rozhodnete pre konzumáciu rastlinného mlieka, najlepšie je kokosové, nakoľko obsahuje zdraviu prospešné nasýtené mastné kyseliny, ktoré blahodarne vplývajú na náš mozog. Stačí si každý deň do kávy pridať trochu tejto kokosovej pochúťky a objaví sa výsledok v podobe lepšej koncentrácie.

Výživový profil kravského mlieka na 100 g:

Voda – 87,4 % Tuk – 3,6 % Mliečny cukor – 3,7 % Kalórie – 45 kcal

Výživový profil mandľového mlieka na 100 ml:

Tuky – 1,1 g Sacharidy – 3 g Bielkoviny – cca 0,5 g Kalórie – 25 kcal

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bielkoviny #intolerancia #kravské mlieko #laktóza #rastlinné mlieko #nutričné hodnoty

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...