Päť návykov skutočne šťastných ľudí

Šťastie je často závislé od uhla pohľadu. Jedna vec môže byť pre niekoho šťastím, pre iného smolou.

15.08.2018 14:20
láska, žena, šťastie Foto:
Pozitívne naladení ľudia nakazia pocitom dobrej nálady aj vás.
debata (2)

Niekedy sa stáva, že to čo sme považovali za zlé, sa v konečnom dôsledku premenilo na dobré. Šťastie je relatívne, ale šťastní ľudia nedajú dopustiť na zvyky, ktoré ich robia každodenne šťastnými.

Žijú v prítomnosti

Čo iné ako prítomnosť vlastne máme? V prítomnosti nie je strach, obavy ani úzkosť. Je len tu a teraz a vždy niečo, čo sa dá vychutnávať. Šťastní ľudia sa príliš veľa nezaoberajú budúcnosťou a nepitvú stále minulosť. Prítomnosť vždy ponúka príležitosť na úsmev. Len ju netreba prehliadnuť.

Milované aktivity

Mihaly Csikszentmihalyi je vedec, ktorý sa zaoberá šťastím na vedeckej úrovni a z jeho zistení je zrejmé, že šťastní ľudia sa každý deň venujú svojej milovanej činnosti. To znamená, že majú vo svojom živote šťastie práve preto, že robia čo milujú. Alebo našli radosť v tom, čo robiť musia. Aj to je cesta pre tých, ktorí sa sťažujú, že na nič čas nemajú. Šťastní ľudia si jednoducho nájdu čas na šťastie. Inak k nim nepríde.

Pohybujú sa

Prakticky každá štúdia venujúca sa problému šťastia a nešťastia ukazuje na súvislosť pohybu s pocitom šťastia. Ľudia, ktorí cvičili boli dokonca omnoho menej náchylní na depresie. Určite to má čo dočinenia s prirodzenými opiátmi, ktoré sa vylučujú pri cvičení, ale je to aj o sebarealizácii, zdraví a vyplavení stresu. Teda všetko faktoroch, ktoré majú na pocit šťastia dosah.

Udržujú pozitívne vzťahy

Niekedy nás vzťahy môžu aj ničiť. Preto nie je zárukou šťastia mať celú kopu kamarátov, ktorí napríklad volajú len keď niečo potrebujú, sťažujú sa, fungujete im ako bútľavá vŕba, alebo sa im musíte prispôsobovať. Stačí aj menej kamarátov, pri ktorých sa ale cítite dobre. Je jedno, či sa zabávate, rozprávate, pracujete, výletujete. Pozitívne naladení ľudia nakazia pocitom dobrej nálady aj vás.

Využívajú svoje silné stránky

Psychológ Martin Seligman zistil, že ľudia, ktorí o sebe hovoria ako o šťastných sú tí, ktorí poznajú svoje silné stránky a dokážu ich využiť. Nemajú pocit, že mrhajú svojim talentom, že sú nepochopení. Realizujú svoj potenciál a to je pre pocit plnohodnotného života podľa Martina Seligmana jeden z dôležitých aspektov. Ak viete, čo sú vaše silné stránky, ale nemôžete ich realizovať, pretože byt, hypotéka, deti, plány, škola, lízing a milión výhovoriek, šťastie hľadáte zbytočne. Práve pocit, že život nepremrhávate je vlastne totožný s pocitom šťastia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #pohyb #šťastie #pozitívny prístup #prítomnosť #radosť z práce

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...