Dôvodom nie je nebodaj obsah škodlivých látok. Práve naopak. Väčšie množstvo hruškovitého ovocia však dokáže poriadne navýšiť kalorický príjem.
Keď je tak ťažké mu odolať
Chutné guacamole, avokádový šalát, puding, smoothies. Kto by vedel takýmto pochúťkam odolať? Dr. Andrew Freeman z Denveru pre magazín today.com tvrdí, že na jeho vkus ľudia konzumujú priveľa avokáda. Jeden kus tejto lahôdky obsahuje približne 20 gramov zdravých mononenasýtených mastných kyselín (tuk), ktoré pomáhajú znižovať hladinu zlého (LDL) cholesterolu a zvyšovať hladiny dobrého (HDL) cholesterolu. Tento tuk tiež vyniká vysokým obsahom vitamínu E. O „éčku“ je známe, že pomáha zbavovať telo voľných radikálov, ktoré spôsobujú starnutie organizmu a tvorbu rakovinových buniek. Vitamín E rovnako pomáha udržiavať zdravý stav pokožky, zlepšuje videnie a pomáha v boji proti rôznym infekciám ohrozujúcim imunitný systém.
Vitamínová bomba
Zrelý plod avokáda sa pýši až desiatimi gramami vlákniny, čo je jej odporúčaná denná dávka. Pomáha udržiavať primeranú hladinu cukru v krvi a podieľa sa na správnom fungovaní čriev. Okrem vlákniny sa avokádo pýši veľkým množstvom vitamínov a minerálnych látok. Z vitamínov má najmä „céčko“ a vitamín B6. Minerálne látky sú zastúpené horčíkom a draslíkom. Štúdie ukazujú, že konzumácia avokáda môže práve vďaka obsahu spomínaných látok pomôcť znížiť riziko metabolického syndrómu, ako aj znížiť riziko srdcovocievnych ochorení. Metabolický syndróm sa prejavuje najmä priberaním do oblasti pásu. Tuk sa ukladá medzi vnútornými orgánmi. Hovorí sa mu tiež viscelárny tuk a oproti tomu podkožnému je omnoho viac agresívny.
Trochu si strážte kalórie
Jedno avokádo teda obsahuje až 240 kilokalórií, čo predstavuje približne pätinu dennej potreby kalórií väčšiny zdravých ľudí. Ak si doprajete denne zopár kusov tohto ovocia, kalorický príjem sa rapídne zvýši. Týmto spôsobom sa môže zhoršiť snaha rýchlo schudnúť, nakoľko telo sa potrebuje nahromadenej energie zbaviť športom alebo iným druhom pohybu. Ak teda obľubujete avokádo, správna spotreba sa počíta na jeden kus denne.