A čo tak nakopnúť mozog k lepším výkonom

Riadenie dýchania, srdcovej činnosti, ale aj trávenia. Nielen tieto telesné funkcie má na starosti mozog, ktorý si rovnako ako ostatné orgány zaslúži potrebnú starostlivosť.

11.08.2018 17:00
cvikla, červená repa, detox Foto:
Funkcia repy pre mozog spočíva najmä vo zvyšovaní toku krvi.
debata (3)

Ak mu nie je dodávaná dostatočná výživa, začne „štrajkovať“. Zlyháva pamäť, sústredenie i schopnosť učiť sa. Ponúkame prehľad potravín, ktoré nakopnú našu hlavu k lepším výkonom.

Kávička nad zlato

Čierny mok pomáha zlepšovať kognitívne funkcie (pamäť a sústredenie) hneď na dvoch frontoch. Vďaka kofeínu zlepšuje ostražitosť. Kofeín je prírodný alkaloid, ktorý zvyšuje krvný tlak a tonizuje, osviežuje organizmus. Vďaka tejto látke dokážete byť dlhšie bdelí, schopní rýchlo reagovať a v konečnom dôsledku počas dňa aj menej zívať. Okrem kofeínu sa káva chváli aj vysokým obsahom antioxidantov zlepšujúcich fyzickú aktivitu a náladu. Na kávičku však treba dávať pozor, pokiaľ to s jej pitím „prepísknete“, má opačný účinok. Dostavuje sa nervozita, nesústredenosť, poruchy nálady a úzkosť.

Skúste repové smoothies

Pokiaľ káva nie je pre vás to pravé orechové, vyskúšajte osvedčenú vitamínovú bombu pre mozog. Červená repa, alebo tiež cvikla, je doslova elixírom pre hlavu. Repa má výrazné protizápalové účinky a dokáže tiež odstrániť zápaly hromadiace sa v organizme. Podstatná funkcia pre mozog spočíva najmä vo zvyšovaní toku krvi. Krv na seba „nabaľuje“ viacej kyslíka. Viac kyslíka znamená automaticky lepšiu sústredenosť, zlepšovanie pamäte a bdelosti.

Zázračná brokolica

Do zoznamu potravín, ktoré pomáhajú „nakopnúť“ mozog patrí jednoznačne aj brokolica. Dodáva telu potrebný vitamín K a množstvo ďalších živín, ktoré zlepšujú kognitívne funkcie. Brokolicu je vhodné, pre zachovanie výživovej hodnoty, pripravovať na pare a ideálne konzumovať surovú ako súčasť studených zeleninových šalátov. Z výživových doplnkov sú skvelými pomocníkmi pre zlepšenie pamäte a koncentrácie ginko biloba, lecitín a minerálne látky horčík a draslík.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zdravá výživa #káva #brokolica #smoothie #cvikla #repa

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...