3 pravidlá pre pitný režim s minerálnymi vodami. Čo áno a čo nie!

Minerálna voda síce predstavuje súčasť pitného režimu, ale pred jej konzumáciou je vhodné skontrolovať, pre koho je určená.

11.08.2018 08:00
voda, minerálka, pitný režim, smäd Foto:
Pri popíjaní minerálok voľte rozumne.
debata (2)

1. Základ pitného režimu má tvoriť nízko mineralizovaná voda

Voda s vysokou mineralizáciou a s vyšším obsahom sodíka nie je vhodná pre dojčatá, ani na prípravu ich stravy. Voda s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l nie je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre dojčatá a pre deti do siedmich rokov. „Vodu s obsahom oxidu uhličitého by totiž nemali piť dojčatá, deti a osoby trpiace na kardiovaskulárne ochorenia, na gastritídu, vredové ochorenie žalúdka, ani diabetici so sklonom k acidóze,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

2. Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne

Závisí napríklad od veku, od pohlavia, od telesnej hmotnosti, ale i od telesnej aktivity, od zloženia a množstva stravy, od teploty ovzdušia i zdravotného sta­vu.

3. Dôležité je piť počas celého dňa

Vďaka tomu zabezpečíme, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve. Deti do jedného roka potrebujú približne 1 – 1,5 litra tekutín denne, deti od desiatich rokov a dospelí 2 – 2,5 litra tekutín denne. Počas horúčav, alebo pri veľkej fyzickej záťaži sa príjem tekutín môže zvýšiť.

Dobrá rada:
Balenú prírodnú minerálnu vodu je nevhodné vystavovať na priamom slnku. Ak je dlho vystavená vysokým teplotám, môžu sa v nej premnožiť prirodzene prítomné baktérie. Otvorenú balenú vodu je potrebné spotrebovať čo najskôr. V dennom pitnom režime je najvhodnejšie striedať minerálne vody s pramenitými vodami, alebo s pitnou vodou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #pitný režim #minerálna voda #pravidlá #ako na to

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...