Nielen obézni, ale aj večne nafúknutí ľudia majú vážny problém

Na rozdiel od obéznych osôb, ktoré časom zaplatia za nezdravý životný štýl kardiovaskulárnymi, metabolickými a kĺbovými problémami, sú nafúknutí ľudia, keď sa už sa dostavia k lekárovi, v zlom stave.

31.07.2018 07:00
debata

„V posledných dvoch rokoch sa mi ani vďaka tvrdej diéte nepodarilo odstrániť nafúknuté a napäté brucho a mám ťažké nohy s celulitídou. Cítim sa tučná a neviem, čo mám robiť,“ zveruje sa 52-ročná žena. Nafúknuté brucho, sprevádzané pocitom ťažoby a zlým trávením, trápi rovnako mužov ako ženy, mladých aj tých menej mladých. Často býva tento problém zamieńaný s nadmierou tuku, ale môže mať rôzne príčiny, počnúc nesprávnym životným štýlom a chybnou výživu, neznášanlivosťou niektorých potravín a alergií a končiac hormonálnymi poruchami a zadržiavaním vody. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Štyri triky, ako sa zbaviť nafúknutého bruška Foto: SHUTTERSTOCK
Štyri triky, ako sa zbaviť nafúknutého bruška Štyri triky, ako sa zbaviť nafúknutého bruška

Na rozdiel od obéznych osôb, ktoré časom zaplatia za nezdravý životný štýl kardiovaskulárnymi, metabolickými a kĺbovými problémami, sú nafúknutí ľudia, keď sa už sa dostavia k lekárovi, v zlom stave. Nepovažujú sa za tučných, ale cítia, že ich telo nefunguje tak, ako by malo.

Často ide o špecifické choroby, ktoré je potrebné diagnostikovať a liečiť, ale vo väčšine prípadov tkvie príčina ich Achillovej päty v ich životnom štýle. Chybná výživa, nedostatok pohybu, nezdravé návyky, ako je fajčenie či pitie alkoholu, spôsobujú, že organizmus reaguje a nafukuje sa.

A teda keď nohy, ruky a brucho nemajú správne rozmery, je dôležité radikálne zmeniť zvyky. Je niekoľko pravidiel, ktorá nám umožnia stav zlepšiť. Jedzme pomaly, vyhýbajme sa pitiu priamo z fľaše, nežujme žuvačku, vyhýbajme sa perlivým nápojom, rovnako ako sladkostiam, pivu, vínu a alkoholu vôbec.

Dôležité je vypiť denne osem pohárov vody. Voda pomáha správnej funkcii čriev a eliminuje toxíny. Dobré je tiež dávať prednosť menším porciám jedla počas dňa pred niekoľkými výdatnými jedlami.

Po večeri môžeme vypiť šálku bylinkového čaju, ktorý nám pomôže stráviť pokrmy prispievajúce k tvorbe plynu a k zadržiavaniu vody. Posledné jedlo by malo byť najmenej dve hodiny pred spaním.

Nesprávne je tiež vynechávať raňajky. Mnoho ľudí ich vynecháva, hoci vie, že si tým neprospievajú. Raňajky majú telu zabezpečiť 15 až 20 percent všetkých kalórií, ktoré sa počas dňa skonzumujú. Kto ich vynecháva, môže mať počas dňa nižší výkon a horšie sústredenie. K ďalšiemu jedlu potom pristupuje poriadne vyhladovaný a zje oveľa viac.

Raňajky prerušuje nočný pôst a dodáva tú správnu energiu k fyzickým a psychickým aktivitám. V poslednej dobe stále častejšie vynechávajú raňajky alebo volia nesprávne potraviny aj deti a dospievajúca mládež. Štatistiky uvádzajú, že raňajky vynecháva len päť percent štíhlych detí, no asi 25 percent obéznych detí.

Čo to znamená? Kto vynecháva raňajky, zje viac počas dňa a tak má sklon naberať kilogramy. Ešte horšie je to u dospelých. Asi 30 percent z nich volí nesprávne potraviny z kvalitatívneho, ako aj z kvantitatívneho hľadiska. Väčšina z nich sa obmedzuje na kávu mimo domu. Práve dospelí tak dávajú zlý príklad deťom, ktoré potom tiež nechcú raňajkovať.

V Talianskom nie je tradíciou raňajkovať spoločne. V skutočnosti sa vytráca aj zvyk posadiť sa ku spoločnej večeri s rodinou a každý je, kedy chce. Ak máme ráno málo času, skúsme si pripraviť jedlo predchádzajúci večer, stačí na to desať minút.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #obezita #nafukovanie

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...