Málo sily na cvičenie? Toto vás zaručene nakopne

Nedostatok energie a chabé výkony počas tréningu. Dôvod je jednoduchý — cvičenie nalačno. Kľúč k úspechu sa skrýva vo voľbe správneho predtréningového jedla.

23.07.2018 17:00
desiata, výživa, stravovanie detí Foto:
Pred tréningom si doprajte ľahko stráviteľné jedlo.
debata

Doprajte jedlo svalom

Predtréningové jedlo áno, najlepšie však do troch hodín pred samotným cvičením. Okrem dobrého načasovania je dôležitá aj voľba jedál. Ak sa pred športom pravidelne stravujete, zvyšujete si tak obsah glykogénu vo svaloch. Cvičenie je o to intenzívnejšie, pohodlnejšie a efektívne. Pokiaľ máte intenzívny tréning, zvládnuť ho s nedostatkom glykogénu je takmer nemožné. Tvrdé cvičenie a nedostatok jedla môže poškodzovať svaly, nakoľko sa dostávajú do takzvaného katabolického režimu. Konzumáciou vhodného predtréningového jedla sa zabráni rozpadu svalovej hmoty a zvyšuje sa šanca na zisk vyrysovaného svalstva.

Žiadne rezne, ani tuky

Telo netreba stresovať ťažkým jedlom. Za nevhodné potraviny sa považujú tie, ktoré majú vysoký obsah najmä živočíšnych tukov. Tuk sa trávi šesť až osem hodín. O polovicu menej času potrebuje telo na spálenie proteínov (bielkovín) a približne tri až štyri hodiny potrebuje na to, aby sa popasovalo so sacharidmi. Trávenie je čas potrebný na presun potravy zo žalúdka do čriev. Na to, aby sa organizmus úplne „zbavil“ jedla, potrebuje v niektorých prípadoch aj viac ako dvadsaťštyri hodín.

Strava je o umení kombinovať

Predtréningové jedlo by malo obsahovať minimum tuku, primerané množstvo bielkovín a najviac ľahko stráviteľných sacharidov. Existujú rôzne druhy sacharidov, s vyšším alebo nižším glykemickým indexom, jednoduché alebo komplexné cukry. Pokiaľ sa nestíhate najesť do troch hodín pred cvičením, skúste siahnuť po jednoduchých cukroch, ktoré si môžete dopriať pol až hodinu pred tréningom. Ak použijete komplexné sacharidy s nízkym glykemickým indexom, je potrebné im dať o čosi viacej času na trávenie. Do jedálneho lístka pred tréningom nepatria mastné mäsité jedlá, sladkosti, vyprážané hranolky, čipsy a príliš slané jedlá. Výbornou voľbou sú naopak ovsené vločky, vajíčka, grilované kuracie mäso, syry s nízkym obsahom tuku, ľahké jogurty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #cvičenie #únava #glykemický index #svalová hmota #stravovanie pred tréningom #glykogén

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...