5 rád ako nehladovať a schudnúť

Prázdny žalúdok sa nerovná výsledku v podobe zhodených kilogramov. Hladovanie môže mať na náš organizmus skôr negatívne účinky. Toto sú rady, ako sa zbaviť tuku bez pocitu hladu.

26.07.2018 07:00
raňajky, výživa, chudnutie Foto:
Raňajky zabezpečujú energiu počas celého dňa.
debata

1. Základom sú raňajky?

Áno, patria k základným jedlám dňa. Pokiaľ túžime schudnúť, mali by sme si v úvode dňa dopriať dostatočné množstvo bielkovín v podobe mliečnych výrobkov, vajíčok alebo chudej šunky, ďalej zdravý tuk z avokáda a sacharidy z celozrnného pečiva. Raňajky zabezpečujú energiu počas celého dňa. Pokiaľ ich vynecháme, hrozí, že si telo „vypýta“ energiu v neskorších hodinách počas dňa a dokonca aj v noci, či tesne pred spaním. Okrem raňajok je vhodné zásobiť telo potrebnou energiou počas celého dňa. Nevynechávajme obed, ani ľahkú večeru. Desiata a olovrant by mali byť ľahké a zložené väčšinou z nesolených orechov, jogurtov, ovocia alebo zeleniny.

2. Pozor na cukry

A najmä tie, ktoré sú v bielom chlebe, zemiakoch a cestovinách. Ak si život bez príloh nevieme predstaviť, zvoľme ich celozrnné varianty. Cukry obsiahnuté v týchto potravinách sa v ľudskom tele ukladajú vo forme podkožného tuku, a to hlavne vtedy, ak ich nespaľujeme športovou aktivitou alebo inými druhmi pohybu. Jednoduchých cukrov z ovocia a niektorých druhov sladšej zeleniny (napr. mrkva) sa netreba obávať. Väčšina, najmä kyslejšieho ovocia, má na sto gramov menej než 50 kilokalórií.

3. Bez cvičenia to nejde

Musíme športovať alebo sa jednoducho len hýbať, ak chceme zhadzovať kilá navyše. Bez toho to nejde. V tomto prípade platí jednoduchá rovnica. Výdaj by mal prevyšovať príjem prijatých kalórií. Ak sa rovnica otočí naopak a príjem bude o čosi vyšší, automaticky to pocítime na zaguľatenom tele. Zo športov sú na chudnutie najvhodnejšie beh, plávanie, cyklistika, korčuľovanie. Ak túžime po krajšom a pevnejšom tele, vyhýbať by sme sa nemali ani posilňovniam a dvíhaniu závaží.

4. Bavme sa s rozumom

Pohár vína, alebo jedno či dve pivá v priebehu niekoľkých dní nie je problém. Problémom to začína byť práve vtedy, ak sa popíjanie stane každodenným rituálom. Alkohol obsahuje veľa zvyškového cukru, ktorý spôsobuje naberanie na hmotnosti. Platí to tak o víne, pive, ako aj o tvrdom alkohole. Najväčšiu hrozbu pre štíhlu postavu predstavujú sladké miešané drinky, kde sa okrem alkoholu pridávajú cukor a ovocné šťavy.

5. Nebojme sa tuku

Nie sú tuky ako tuky. Živočíšne a tie rastlinné majú na ľudský organizmus iné účinky. Zatiaľ, čo prvé menované môžu vo veľkých množstvách viesť k srdcovocievnym ochoreniam, vyššiemu krvnému tlaku a zvýšenému cholesterolu, tie druhé menované cholesterol znižujú a nemajú schopnosť ukladať sa do zásob podkožného tuku. Pozor si treba dávať na transmastné kyseliny obsiahnuté vo vyprážaných jedlách a čipsoch. Rovnako platí, že nezdravé môžu byť aj niektoré rastlinné tuky, a to najmä tie stužené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #alkohol #raňajky #chudnutie #hladovanie #tuky #cukry

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...