Čili - poklad pre ženu v každom veku a hlavne cez leto

Mužom chutí, ženy sa ho často obávajú. Nie je najmenší dôvod. Pikantná zložka pokrmu neškodí. Naopak, do karát hrá zdraviu aj estetike tela.

18.07.2018 17:00
žalúdok, záha, pálenie, paprika, papričky,... Foto:
Čili môže byť aj vynikajúca prevencia pred ochoreniami z jedla.
debata

Je to alkaloid, ale neškodný

Alkaloidy sa často nespájajú práve s pozitívnym dopadom na zdravie, ale kapsaicín je veľkou výnimkou. Pre naše telo má niekoľko pozitívnych dôsledkov a jediným negatívom je jeho pálivé dráždenie receptorov bolesti. Samotnú látku izoloval z pálivých rastlín P. A. Buchtholz už v roku 1816. Následne sa jeho kryštalická forma využívala aj v obranných sprejoch. To je už koncentrácia, ktorá ľudskému telu neprospieva, ale klasická prirodzená konzumácia kapsaicínu z papriky sa vyznačuje množstvom pozitív.

Proti zápalom

Kapsaicín má veľmi významný prínos v oblasti prevencie pred zápalmi a podporuje ich liečbu. Preto ak máte napríklad pocit, že ste to prehnali s chladenými nápojmi a cítite bolesť v hrdle, namiesto mentolových cukríkov môžete skúsiť čili. Je vysoká pravdepodobnosť, že vaše telo spolu s takouto posilou porazí začínajúci zápal ešte pred tým, ako budú nutné antibiotiká.

Tuky sa ho boja

Jednou z charakteris­tických vlastností kapsaicínu je, že sa pri jeho konzumácii poriadne zapotíte. Stačí, ak si dáte ostrejšie jedlo a kropaje vám vystúpia samé. Je to dôsledok toho, že naše telo po styku s pálivými papričkami začína produkovať intenzívne teplo. A to znamená poriadny nárast činnosti metabolizmu. Energia sa tak spaľuje v tele rýchlejšie a nie je nezvyčajné, ak sa organizmus začne zahrievať práve spaľovaním tukov.

Vhodná prevencia na trávenie

Ak máte problémy s trávením, tak práve čili môže byť riešením. Spája v sebe ochranné mechanizmy proti žalúdočným vredom a často môže byť aj odpoveďou na črevné ochorenia v cudzine. Kapsaicín je pre mnoho mikroorganizmov, ktoré by ste mohli skonzumovať, smrteľný. To znamená, že čili môže byť aj vynikajúca prevencia pred ochoreniami z jedla. Rozhodne lepšia ako domáca pálenka. Svojou schopnosťou zlepšovať produkciu žalúdočných štiav intenzívne podporuje trávenie.

Ideálne na leto

Čili vás síce zahreje, ale odmenou vám bude aj vyššia imunita a odolnosť na slnku. Papričky totiž obsahujú vysoký podiel betakaroténu podporujúceho zdravé opálenie. Vitamíny A , E a C vyháňajú voľné radikály, ktoré by mohli vznikať vďaka slnečnému žiareniu a tak podporujú nielen odolnosť pokožky, ale celého imunitného systému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #zápaly #čili #betakarotén #kapsaicín #alkaloidy

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...