Je to alkaloid, ale neškodný
Alkaloidy sa často nespájajú práve s pozitívnym dopadom na zdravie, ale kapsaicín je veľkou výnimkou. Pre naše telo má niekoľko pozitívnych dôsledkov a jediným negatívom je jeho pálivé dráždenie receptorov bolesti. Samotnú látku izoloval z pálivých rastlín P. A. Buchtholz už v roku 1816. Následne sa jeho kryštalická forma využívala aj v obranných sprejoch. To je už koncentrácia, ktorá ľudskému telu neprospieva, ale klasická prirodzená konzumácia kapsaicínu z papriky sa vyznačuje množstvom pozitív.
Proti zápalom
Kapsaicín má veľmi významný prínos v oblasti prevencie pred zápalmi a podporuje ich liečbu. Preto ak máte napríklad pocit, že ste to prehnali s chladenými nápojmi a cítite bolesť v hrdle, namiesto mentolových cukríkov môžete skúsiť čili. Je vysoká pravdepodobnosť, že vaše telo spolu s takouto posilou porazí začínajúci zápal ešte pred tým, ako budú nutné antibiotiká.
Tuky sa ho boja
Jednou z charakteristických vlastností kapsaicínu je, že sa pri jeho konzumácii poriadne zapotíte. Stačí, ak si dáte ostrejšie jedlo a kropaje vám vystúpia samé. Je to dôsledok toho, že naše telo po styku s pálivými papričkami začína produkovať intenzívne teplo. A to znamená poriadny nárast činnosti metabolizmu. Energia sa tak spaľuje v tele rýchlejšie a nie je nezvyčajné, ak sa organizmus začne zahrievať práve spaľovaním tukov.
Vhodná prevencia na trávenie
Ak máte problémy s trávením, tak práve čili môže byť riešením. Spája v sebe ochranné mechanizmy proti žalúdočným vredom a často môže byť aj odpoveďou na črevné ochorenia v cudzine. Kapsaicín je pre mnoho mikroorganizmov, ktoré by ste mohli skonzumovať, smrteľný. To znamená, že čili môže byť aj vynikajúca prevencia pred ochoreniami z jedla. Rozhodne lepšia ako domáca pálenka. Svojou schopnosťou zlepšovať produkciu žalúdočných štiav intenzívne podporuje trávenie.
Ideálne na leto
Čili vás síce zahreje, ale odmenou vám bude aj vyššia imunita a odolnosť na slnku. Papričky totiž obsahujú vysoký podiel betakaroténu podporujúceho zdravé opálenie. Vitamíny A , E a C vyháňajú voľné radikály, ktoré by mohli vznikať vďaka slnečnému žiareniu a tak podporujú nielen odolnosť pokožky, ale celého imunitného systému.