Sedmoro tipov na krajší deň

Ťažké ranné vstávanie? Ak sa prebúdzame s pocitmi napätia a nervozity, je čas na zmenu. Ranný pesimizmus, ktorý postihuje väčšinu z nás, je možné časom úplne vyškrtnúť so života.

17.07.2018 07:00
káva, kofeín, pôžitok Foto:
Z pitia kávy si urobte ranný rituál v pokoji pred začatím ťažkého pracovného dňa.
debata

1. Neodkladajme vstávanie

Väčšina z nás si ráno „vychutnáva tým, že si nastaví budík na niekoľko po sebe idúcich termínov. Prvý nás upozorní, že ešte máme nejaký ten čas na leňošenie v posteli a ten ďalší, a možno až ten po ňom, že je čas vstávať. Vedci odporúčajú vyskočiť z postele už po prvom zazvonení. V takomto prípade je väčšia pravdepodobnosť, že naštartujeme svoj deň s pozitívnou náladou.

2. Doprajme si raňajky

Dostatok jedla a tekutín niekoľko minút po prebudení dokáže naštartovať metabolizmus a tiež pomôcť rozveseliť ducha. Ak, napríklad vstávame o šiestej ráno a raňajky si doprajeme až o dve hodiny na to v práci, telo môže trpieť na nedostatok cukru v krvi. Tento stav (hypoglykémia) sa prejavuje stratou energie a nevrlou náladou.

3. Odložme čas na kávičku

Raňajky by mali pozostávať z ľahko stráviteľných bielkovín, celozrnného pečiva a malej dávky zeleniny. Pokiaľ nemáme na slané jedlo chuť, doprajme si ovsené vločky so sušeným alebo čerstvým bobuľovým ovocím a poriadnou dávkou gréckeho jogurtu. Pitie kávičky sa neodporúča hneď po jedle, nakoľko sa tým zbytočne zaťaží tráviaci systém. Z popíjania hnedého moku si urobme ranný rituál, ktorý si vychutnávajme v pokoji pred začatím ťažkého pracovného dňa.

4. Potešme svoje okolie

Zobúdzanie sa do nového dňa s pocitom, že máme niekoho, na kom nám záleží môže ovplyvniť celý zvyšok nášho dňa a odbúrať pocity samoty a nepokoja. Pokiaľ ráno napíšeme textovú správu svojmu priateľovi alebo priateľke s krásnym želaním rána, môžeme si byť istý, že vylepšíme deň nielen jemu, ale aj sebe.

5. Očakávame „zlé správy?

Pripadlo dnešné ráno na deň, kedy musíme zavolať svojmu lekárovi a spýtať sa ho na výsledky spred minulého týždňa. Odkladanie tejto povinnosti o každú ďalšiu minútu dokáže zbytočne zvyšovať napätie a úzkosť. Ak sa tejto povinnosti zbavíme ihneď zrána, vyhneme sa ťaživým pocitom a „nakopneme sa príjemne do nového dňa.

6. Trik s hodinami

A zase nám ušiel autobus spred nosa. Všetko máte dokonale načasované. Rannú hygienu, raňajky, kávu a zrazu je čas príchodu autobusu. Ak každé ráno doslova utekáme za prostriedkom mestskej hromadnej dopravy, zmeňme to. Výborným trikom, ako stíhať napríklad autobus, alebo aj chodenie do práce načas je posunutie si hodín v celom byte o minútu či dve dozadu. Časom, keď zabudneme na nastavenie hodiniek, zistíme, že stíhame termíny a ráno sa nezmení na beh cez prekážky.

7. A čo tak meditácia?

Zdá sa to ako sci-fi. Veď na to ráno nie je čas. Viaceré štúdie dokázali, že ranná chvíľka na meditáciu spojená s dychovými cvičeniami dokonale odbúrava ranný pesimizmus a stabilizuje náladu. Aj v tomto prípade platí, že ak začíname deň bez stresu, zvyšok z neho si tiež užijeme v dobrej nálade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #radosť #káva #meditácia #vstávanie #budík #načasovanie #zlé správy

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...