Čo je vyrážka z kúpania a ako sa pred ňou chrániť?

Kto sa v lete rád kúpe v prírode, mal by mať informácie o vyrážke z kúpania. Táto alergická reakcia totiž prenáša cicavcami, ktoré žijú predovšetkým v plytkých vodách.

26.07.2018 09:30
dovolenka, rodina, more, kúpanie, leto, teplo,... Foto:
Vyrážka z kúpania sa prejavuje klasickou alergickou reakciou. Postihnuté miesta sú začervenalé a vznikne silné svrbenie.
debata

Nie je nič krajšie, ako sedieť s priateľmi pri jazere a nechať na sebe vyschnúť plavky. Slnko svieti, voda láka… Žiaľ, nie je to dobrý nápad, a to až z dvoch dôvodov. Po prvé, mokré plavky sú perfektným štartom pre vaginálne huby. A po druhé, hrozí vyrážka z kúpania. Kým vaginálne huby sa môžu ozvať u žien každé leto, vyrážka z kúpania je zatiaľ stále dosť neznáma.

Ako sa prejavuje?

Ide o alergickú reakciu spôsobenú larvami určitých cicavcov. Prostredníctvom stolice vodných vtákov sa dostávajú do vody, kde potrebujú stredného hostiteľa na ďalší svoj vývoj. Sú to väčšinou vodné slimáky, ale napadnúť môžu aj človeka. Keďže však človek nie je vhodným hostiteľom pre larvy, vo veľmi krátkom čase zomrú.

Vyrážka z kúpania sa prejavuje klasickou alergickou reakciou. Postihnuté miesta sú začervenalé a vznikne silné svrbenie. Môže sa vytvoriť dokonca aj opuchlina či vred, podľa toho, akú citlivú má človek pokožku. Obzvlášť silné môžu byť príznaky hypersenzitívnych alergikov. Vredy po 10 až 20 dňoch zmiznú a nezanechajú žiadne ďalšie problémy.

Cerkária sa môže vyskytnúť len v prírodných vodách, v chlórovej vode sa jej netreba obávať, pretože potrebuje vždy určité slimáky, aby sa mohla vôbec rozvíjať. Teplé počasie podporuje jej výskyt.

Ako sa pred ňou chrániť?

V zásade by ste sa jej nemali báť. Ak sa po kúpaní dôkladne vysušíte, elegantne zamedzíte tomu, aby larvy prenikli do kože. Pomôže tiež, keď si prezlečiete plavky hneď po tom, ako vyjdete z vody. Slimáky sa držia len v plytkých potokoch, znamená to, že keď budete plávať hlbšie, minimalizujete kontakt s nimi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #plavky #jazero #chlór #kúpanie #svrbenie #larvy

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...