Rýchlo schudnúť? Skúste desaťdňovú citrónovú kúru

Kúry šťavami a pôsty sú už dlhší čas "v móde". Jednou z nich je citrónová kúra, pri ktorej by sme podľa prírodných liečiteľov mali schudnúť a vyčistiť si telo.

24.07.2018 07:00
citrón Foto:
Celkovo by sa mal posilniť metabolizmus a črevná aktivita, telo bude zdravšie a lepšie bude spaľovať tuky.
debata (3)

Ako funguje?

Citrónová kúra je známa aj pod pojmom Master Cleanse. Nejde pritom o diétu, pri ktorej sa „len“ menej je. Kúra šťavami je forma pôstu. Znamená to, že pijete určitý čas iba šťavu, čaj alebo vodu a nejete žiadne potraviny. Pri citrónovej kúre pijete len citrónovú šťavu s koreninami.

Táto forma liečenia citrónmi existuje už od roku 1940. Preslávil ju americký liečiteľ Stanley Burroughs a pôvodne neslúžila na redukciu váhy. Samozrejme je však jasné, že pôstom, kedy si odopierame jedlo, automaticky schudneme. V roku 2000 ju už chválili diétni poradcovia ako formu rýchleho chudnutia. Hviezdy ako Beyoncé alebo Gwyneth Paltrow vďaka nej vraj stratili veľa kíl, krátko nato vznikol „citrónový trend“.

Očistiť telo od toxínov

Myšlienka tohto pôstu je založená na naturopatickom predpoklade, že telo musí byť očistené od toxínov. K tomu dochádza, keď na istý čas prestaneme jesť a pijeme len vodu. Navyše táto špeciálna forma nalačno má vďaka citrónu mnoho pozitívnych vlastností.

Účinky citrónovej kúry:

Vitamín C:
Vysoký podiel vitamínu C posilňuje imunitný systém, zlepšuje stav pokožky, podporuje spaľovanie tukov a povzbudzuje proces detoxikácie.

Draslík:
Vďaka draslíku sa posilní funkcia srdca a svalov.

Kyselina citrónová:
Kyselina citrónová má tlmiť zápaly, pôsobí antibakteriálne a podporuje trávenie.

Spaľovanie tukov:
Celkovo by sa mal posilniť metabolizmus a črevná aktivita, telo bude zdravšie a lepšie bude spaľovať tuky.

Ako na to?

Pripravte sa na to, že desať dní nebudete jesť žiadne potraviny, len piť. Vyberte si pokojný čas bez fyzického a duševného stresu, najlepšie počas dovolenky. Pretože zmena stravovania potrápi, musíte si na ňu zvyknúť. Ak patríte k neskúseným, mali by ste radšej najskôr zmierniť prestup medzi normálnym stravovaním a pôstom. Jedzte teda dva dni pred prvým pôstom len ľahké polievky (vyhýbajte sa sacharidom). Vylúčte z jedálnička mastné a sladké maškrty. Alkohol je tiež tabu.

Pôst

Takáto hladovka sa začína vyprázdnením čreva. Aby ste to dosiahli, užite lyžicu horkej soli, stimuluje črevnú aktivitu.

Recept
Citrónová šťava pozostáva z nasledujúcich prísad: 2 polievkové lyžice čerstvo pretlačenej citrónovej šťavy, 2 lyžice javorového sirupu, 1/4 lyžičky kajenského korenia a 300 ml teplej vody. Všetky tieto prísady dobre zmixujte v mixéri. Počas celého dňa vypite 6–8 pohárov tohto nápoja. Vždy, keď sa ozve hlad, trochu si odpite. Ideálne je, ak vydržíte desať dní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #imunitný systém #pôst #citrón #toxíny #draslík

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...