Skôr než siahneme po liekoch na alergiu

Alergia. Postihuje jedného z piatich ľudí. Najčastejšie nás trápia sezónne a potravinové alergie. Záchranou číslo jeden je siahnutie po antihistaminikách, ktoré však majú veľa vedľajších príznakov.

14.07.2018 08:00
med Foto:
Med mnohí považujú za silný alergén, iným môže zase účinne pomáhať.
debata

Silný „zelený zázrak

Dobrou správou pre alergikov je, že na potlačenie príznakov tohto zdravotného problému môžu využiť aj silu bylín či medu. Z byliniek nás pred alergiami dokáže ochrániť najmä zelený čaj. Vyznačuje sa vysokým obsahom látky EGCG (epilokatecgín galát), to je antioxidant, ktorý môže potláčať produkciu imunoglobulínu E a histamínu, o ktorých je známe to, že vyvolávajú alergie. Pitie tohto osviežujúceho nápoja tri až štyrikrát denne môže skutočne pomôcť dodať potrebné množstvo antioxidantov na potlačenie alergických reakcií. Nie všetky čaje však dokážu pomáhať pri spomínaných zdravotných problémoch. Pred ich samotným použitím je vhodné pozorne si prečítať zloženie balenia, nakoľko môže a často obsahuje aj iné prísady, napríklad vo forme sušenej žihľavy. Táto rastlinka, na rozdiel od zeleného čaju, môže prudko zvyšovať výskyt alergických reakcií.

Do boja so silicami

S alergiami vraj úspešne bojujú aj éterické oleje. Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú silu prírodných silíc v boji s týmito neduhmi. Výborným pomocníkom proti alergickým reakciám je eukalyptový olej. Esenciálne oleje sú schopné znižovať zápaly v tele, ktoré sú spôsobené vírusovou alebo bakteriálnou infekciou. Eukalyptový olej môžeme inhalovať, pridávať do aromalampy, alebo dokonca používať aj v rámci kúpeľa.

Zvláštny trik s medom

Med a alergie? Mnohí ho považujú za silný alergén, iným môže zase účinne pomáhať. Tepelne neupravovaný podomácky vyrobený med obsahuje približne dvadsať látok, ktoré má aj naša krv. Má skvelé protizápalové a antibakteriálne účinky. Bojuje tiež proti vírusom a miernym prechladnutiam. Častou konzumáciou medu v malých množstvách si ľudský organizmus môže vybudovať odolnosť voči rôznych sezónnym alergiám a toleranciu na peľ. Výsledkom tejto procedúry býva lepšia schopnosť ľudského tela vyrovnať sa s rôznymi druhmi alergií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #zelený čaj #silice #antihistaminiká

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...