Vedci prekvapujú, škodia vraj už aj rezance

K hamburgerom, zemiakovým lupienkom a mastným polotovarom sa negatívnymi účinkami na ľudský organizmus radia dokonca aj instantné rezance.

13.07.2018 15:30
pasta, cestoviny Foto:
Instantné cestoviny môžme konzumovať, ale s mierou.
debata (5)

Patria k rýchlej a ľahkej voľbe na zasýtenie. Stačí ich zaliať vriacou vodou a o „obed“ je postarané. Štúdie ale tvrdia: Na rezance pozor. Škodia.

Žiadna výhra pre brucho

Dr. Braden Kuo z Massachusetts General Hospital pre portál 1menhealth.com vysvetľuje negatívne účinky „rýchlych“ rezancov na ľudský organizmus. Po konzumácii údajne zostávajú nestrávané až dve hodiny v tráviacom trakte, čo môže spôsobiť rôzne zažívacie ťažkosti. Dôvodom je neprítomnosť vlákniny, ktorá v podstate chýba v každej spracovanej potravine, alebo vo väčšine polotovarov. Pokiaľ v potravine absentuje vláknina, zvyšuje sa tiež riziko rýchlej produkcie inzulínu a celkovej hladiny cukru v krvi.

Koľko je už veľa?

Niektoré rezance môžu podľa štúdií obsahovať látku TBHQ (terciárny butylhydrochinón), ktorý sa zaraďuje medzi konzervačné látky, takzvané „éčka“. I napriek tomu, že sa jedná o silný antioxidant, nemá na ľudské telo pozitívne účinky. TBHQ je v podstate produktom ropného priemyslu a nie je pre nás prirodzenou súčasťou stravy. Bezpečnosť konzumácie potravín, ktoré obsahujú TBHQ, je stále predmetom diskusií. Vedci sa líšia v názoroch, koľko miligramov tejto látky je alebo nie je nebezpečná pre ľudský organizmus. Vo všeobecnosti možno povedať, že TBHQ v množstve okolo jedného gramu môže spôsobiť pocity dusenia, zvonenie v ušiach, nevoľnosť a zvracanie.

Dámy, s touto pochúťkou opatrne

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Nutrition môže byť konzumácia týchto polotovarov nebezpečná najmä pre ženy. Ak konzumujú instantné rezance viac ako dvakrát do týždňa, zvyšuje sa u nich riziko metabolického syndrómu až o 68 %. Metabolický syndróm súvisí so vznikom obezity, zvýšením krvného cukru, krvného tlaku a znížením HDL (dobrého) cholesterolu. Tak, ako pri všetkých týchto „šokujúcich“ správach však platí, že občasná konzumácia instantných potravín, vrátane rezancov nemôže mať i napriek zdvihnutému prstu vedcov na ľudský organizmus vážne škodlivé následky. Ak si teda radi pomaškrtíte na rezancoch, stačí ich jesť s mierou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #rýchle občerstvenie #polotovary #instantné rezance #TBHQ

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...