Prečo štípanec od komára tak pekelne svrbí?

Častokrát to nie je pichanec, ktorý si všimneme, ale neskutočné svrbenie. Je také nepríjemné, že ak by to bolo možné, vyzliekli by sme sa z kože.

19.07.2018 09:30
komár, repelent, štipnutie Foto:
Kto sa zúrivo škriabe, predĺži si utrpenie.
debata

Červené napuchnuté miesta sú letné značky, bez ktorých by sme sa všetci radi zaobišli. Dermatológ Peter Komericki z MedUni Graz pre rakúske noviny Kleine Zeitung vysvetlil, prečo tak svrbia.

Pseudo-alergická reakcia

„Pretože dochádza k pseudoalergickej reakcii kože,“ hovorí dermatológ. Komáre totiž vpichujú do pokožky špeciálne enzýmy, ktoré zabezpečia, že krv sa nezrazí – a môžu nás pekne vicicať. Telo na tieto enzýmy reaguje uvoľňovaním histamínu – čo znova vedie k opuchom a svrbeniu. Táto reakcia by mala po niekoľkých hodinách sama od seba odznieť – kto sa však zúrivo škriabe, utrpenie si predĺži.

Skutočná alergia

Reakcia je podľa odborníkov pseudoalergická, takže len vyzerá ako alergia. Vo veľmi ojedinelých prípadoch môžu ľudia skutočne trpieť alergiou na komáre, vysvetlil Komericki. Reakcia je potom agresívnejšia, ako pri iných alergiách – tvoria sa protilátky proti týmto enzýmom. „Reakcia nie je životohrozujúca, len dochádza k rozsiahlejšiemu a dlhotrvajúcejšiemu opuchu,“ povedal odborník.

Všetko, čo chladí

Čo proti svrbeniu zaberá? Podľa Komerického „všetko, čo chladí“. Najčastejšie sa používajú gély proti svrbeniu. Najefektívnejšie sú krémy, ktoré obsahujú kortizón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komár #opuch #štípanec #histamín #kortizón

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...