Toto sú triky, ako si nadobro poradiť s tukom

Bruško, boky, stehná a zadok. Telesné partie, ktoré sú u žien najviac ohrozené ukladaním podkožného tuku. Ak sa dlhé roky pasujete s týmto problémom, skúste zmenu. Prinášame nové rady, ako zatočiť s nadbytočnými kilogramami.

05.07.2018 16:00
diéta, chudnutie, strava, výživa, zelenina, brucho Foto:
Naplánujte si jedlo na celý deň, ale nerátajte zbytočne kalórie.
debata

Lokálne chudnutie, nereálne?

Odborníci sa zhodujú, že chudnutie len z určitej telesnej partie neprichádza do úvahy. Najprv je potrebné schudnúť z celkovej váhy. Ak máte napríklad sedemdesiat kilogramov na výšku približne 170 cm na to, aby ste sa zbavili podkožného tuku bude potrebné zhodiť okolo piatich a viac kilogramov. Až po tejto zmene môžete začať budovať ploché bruško, alebo si športovaním zoštíhliť nohy, či spevniť zadok. Celkové chudnutie znamená zníženie percentuálneho podielu tuku. Najlepším ukazovateľom toho, či už spadáte do kategórie ľudí s nadváhou je Body Mass Index (BMI). Ak je nad „magickou“ hranicou 24,9, trpíte nadváhou.

Najlepší štart športom

Chôdza, bicyklovanie, behanie, plávanie. Jednoducho povedané aktívny život. Spojený je aj s prechádzkami a dokonca aj chodením po schodoch namiesto prepravy vo výťahu. Pokiaľ chýba športová aktivita v trvaní najmenej tridsať minút denne, nastáva problém. Sedavý spôsob života a s tým spojený nedostatok pohybu si vypýta svoju daň v podobe priberania tuku na rizikových partiách. V prípade, že sa pohybu stránite úplne, tuk sa môže ukladať aj medzi telesné orgány a zväčšovať tak brušnú dutinu zvnútra. Ak je šport pre vás spočiatku náročný, vyskúšajte chôdzu. Najprv dole schodmi, neskôr do schodov, zvoľte prechádzku do prírody. Telo si po niekoľkých dňoch zvykne a môžete tak prejsť k športom, ktoré sú na spaľovanie tukov ako stvorené.

Beh je kráľ športu

Najlepšie sa pri ňom spaľujú tuky, pomáha uvoľňovať najviac hormónov šťastia a je nenáročný na financie. Postačia tenisky, bežný odev a permanentka do fitness centra s bežiacimi pásmi. Ideálnejšie riešenie je behanie v prírode, po ihrisku, lúke, okolo sídliska s postupným pridávaním ďalších cieľov. Pri behu sa odporúča zvoliť také tempo, ktoré nie je ani privysoké, ani príliš pomalé. Priemerná tepová frekvencia, pri ktorej dochádza k spaľovaniu tukov sa pohybuje medzi 120 – 140 údermi za minútu, samozrejme, s ohľadom na vek a pohlavie športovca. Telo si však dokáže zvykať aj na tento pohyb, a tak ho z času na čas treba „oklamať“.

Trochu šprintu a tuk odíde

Vyskúšajte takzvaný trik so šprintom. Po približne piatich minútach behu náhle zrýchlite na približne 20 – 30 sekúnd, potom spomaľte a pokračujte ďalej štandardným tempom. Výborné výsledky sa dajú takto dosiahnuť aj na stacionárnom bicykli. Po každej druhej minúte zrýchlite na cca 30 a viac sekúnd a následne sa vráťte do pôvodného tempa. Zaraďovanie šprintu pomáha nielen zefektívniť tréning, ale aj skrátiť jeho trvanie.

Nestresujte sa z jedla

Poznáte ten pocit. Čím viac sa snažíte schudnúť, o to ťažšie to ide. Pod vplyvom stresu z toho, že potrebujete rýchlo schudnúť, sa do tela vylučujú stresové hormóny, najmä kortizol. Tie majú katabolické účinky na organizmus, nie však na tukové tkanivo. V období držania diéty sa odporúča jednoducho povedané, dostať sa do „kľudu“. Naplánujte si jedlo na celý deň, ale nerátajte zbytočne kalórie. Vhodné je zaradiť najväčšie porcie jedla s dostatočným obsahom bielkovín, zdravých tukov a sacharidov na raňajky a ako ubúda zo dňa, ukrajujte aj z jedla. Desiata môže pozostávať z chutného ovocia alebo jogurtu. Obed by malo tvoriť chudé mäso, ľahká príloha z celozrnnej ryže či cestovín a kopec zeleniny. Na olovrant sa odporúča celozrnné pečivo s kúskom syra alebo chudej šunky a večera by mala patriť ľahkej strave bohatej na zeleninu. V tejto časti dňa je vhodné vyhýbať sa prílohám, ako sú zemiaky, ryža a cestoviny. Výsledky po zmene životného štýlu neprichádzajú v priebehu niekoľkých dní, nastávajú postupne, pričom prvé centimetre z pásu môžu ísť dolu už po prvom mesiaci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #chudnutie #šport #chôdza #BMI #podkožný tuk #spaľovanie tuku #stres z jedla

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...