Soliť veľa netreba, ale bez soli to nejde. Ako nájsť tú správnu mieru?

Nie je dobré preháňať to s ňou, ale zároveň by sme ju nemali ani úplne vynechať. Soľ má v našom živote dôležité miesto.

08.07.2018 08:00
Solíte menej? Záruku nedostať infarkt napriek... Foto:
Dosoliť jedlo niekedy treba, ale už hotové pokrmy by sme soliť nemali.
debata (1)

Prvok ale nie je možné zo stravy úplne vynechať, minimálna dávka je asi 500 miligramov sodíka na deň. Maximálna potom približne šesť gramov. Podľa odborníkov toto množstvo tvorí zhruba jedna čajová lyžička.

Štvrtinu soli bežne ľudia prijímajú priamo zo základných potravín, zvyšok z potravín spracovaných alebo solením pri varení. Soľ sa pridáva napríklad pri výrobe pečiva, syrov alebo mäsových výrobkov.

Karcinóm či upchaté cievy – pozor na ne

Nadmerné množstvo podľa vedúceho lekára Jednotky intenzívnej metabolickej starostlivosti Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady Pavla Těšínskeho môže spôsobovať vysoký tlak, ktorý je významným rizikom pre choroby srdca a ciev. Spôsobiť môže tiež poruchu obličiek. „Soľ a solené potraviny majú podľa niektorých štúdií súvislosť s karcinómom žalúdka,“ uviedol.

Nutričná terapeutka Věra Boháčová pre zníženie príjmu soli radí napríklad nedosálať hotové pokrmy. „Štipka soli môže znamenať množstvo až jeden gram,“ povedala.

Dôležité je podľa nej obmedziť potraviny, ktoré majú slová „slané“ alebo „solené“ priamo v názve, napríklad zemiačiky alebo tyčinky. Chipsy majú v 100 gramoch 1,5 až dva gramy soli, tyčinky štyri až sedem gramov.

Vyhýbať by sa ľudia mali tiež zmesiam korenia, v ktorých tvorí soľ niekedy až polovicu obsahu, dochucovadlám alebo hotovým marinádam. Ľudia by tiež mali znížiť spotrebu údenín. Soľ ale obsahujú napríklad aj keksy alebo čokoláda.

Pri športe sodík zvykne chýbať

Ak patríte medzi športovcov, ktorí denne stimulujú telo k fyzickej aktivite a výkonom, sodík, ktorý pomáha zlepšovať svalový výkon a zvyšovať vytrvalosť, by ste mali dopĺňať. Pri športe sa totiž vylučuje – z tela odchádza najmä potom.

Podľa nutričného terapeuta so zameraním na športovú výživu Pavla Suchánka je nutné doplniť sodík po intenzívnejšie fyzickej aktivite, hlavne v teplom počasí.

Neznamená to však, že by ste teraz mali pridať priveľa soli do jedálnička. Sodík viete doplniť aj prostredníctvom iontových a energetických nápojov, prípadne pomocou konkrétnych minerálnych vôd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #jedálniček #soľ #nutričný špecialista #solenie

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...