Dobrý osobný tréner sa zaujíma aj o váš zdravotný stav

Pri osobnom stretnutí sa človek rozhodne, či sa mu prístup zvoleného odborníka páči.

01.07.2018 17:00
cvičenie, fitnes, chudnutie Foto:
Tréner musí vedieť, na akú svalovú partiu je konkrétny cvik určený.
debata (2)

O čo sa má tréner zaujímať na prvom stretnutí s klientom?

Ako trénerka mám zaužívaný istý systém otázok a taktiež viem intuitívne posúdiť, kto bude mojím klientom a koho radšej posuniem kolegom. Človek by v prvom rade mal prevziať plnú zodpovednosť za svoj stav, v akom sa momentálne nachádza. Ak sa niekto rozhodne cvičiť s trénerom, malo by ho zaujímať, na aké typy cvičenia sa zameriava (napríklad: TRX, joga, kruhový tréning, objemový, silový…)

Trénerovi by mal zverenec odovzdať informácie o prípadných zdravotných problémoch (napríklad ťažkosti s kolenom, s chrbtom a pod. ), aby on vedel zostaviť na mieru tréningový plán, ktorý si následne spoločne prekonzultujú a precvičia. Myslím si, že je dôležité vedieť, ako tréner premýšľa a akú má filozofiu.

Kedy by som mala ako klientka spozornieť?

Ak tréner nevie odpovedať na otázky, ktoré mu klient dáva ohľadom cvičenia. Napríklad – na akú svalovú partiu je konkrétny cvik určený, alebo čo tým-ktorým cvikom dosiahnem a podobne. Ďalším nedostatkom je neodborné či vulgárne správanie sa, časté meškanie na dohodnutý termín, nedostatočné venovanie sa klientovi, časté odbiehanie od zverenca počas tréningu, viacerí klienti súčasne či pozeranie do mobilu počas tréningu.

Veronika Očipová, osobná trénerka v Prešove,... Foto: Archív Veroniky Očipovej
Veronika Očipová, osobná trénerka v Prešove, autorka knihy Uvedomenie Sa Veronika Očipová, osobná trénerka v Prešove, autorka knihy Uvedomenie Sa

S akými najčastejšími chybami sa stretávate na strane ľudí, ktorí vás oslovia na individuálne tréningy?

Najviac je takých, ktorí chcú rýchlo chudnúť, ale neuvedomujú si, čo všetko predchádzalo tomu, kým sa dostali do stavu, v akom za odborníkom prišli. Ľudia najčastejšie hádžu celú zodpovednosť na trénera a myslia si, že ak si zaplatia, tak on ich problémy vyrieši namiesto nich. Lenže takto veci nefungujú. Ja ako trénerka môžem klienta len naviesť na správnu cestu a všetko ostatné si potrebuje jednoducho odmakať. Praxou som zistila, že nestačí s klientom len cvičiť a navrhnúť mu jedálniček, ale je potrebné spoločne odhaliť príčiny, ktoré vedú k jeho nespokojnosti. Preto som pomimo tréningov zaviedla konzultácie formou koučingu, kde klientovi kladiem otázky a on postupne sám nachádza odpovede. Krok za krokom si určujeme ciele a tie konzultujeme. Zaujímajú ma hlavne jeho pocity, pretože s optimizmom a pozitívnou energiou sa dosahujú výsledky lepšie.

Pozorujete stúpajúci trend záujmu cvičenia s osobnou trénerkou v Prešove?

Áno, najmä dievčatá vyhľadávajú osobných trénerov vo zvýšenej miere. Systém núti nielen ženy, ale aj mužov vyzerať dobre aj navonok. Všímam si, že mnoho ľudí v práci prežíva značný stres, čo negatívne ovplyvňuje ich psychiku. Práve cvičením sa vedia odreagovať. Cena za tréning je 10 eur za hodinu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #fitnes #ženský magazín MiA #osobný tréner

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...