Takto sa vyhráva boj s fajčením

Tisíc a jedenkrát. Koľko krát ste „prestali“ fajčiť? Ak sa túžite dostať zo začarovaného kruhu nikotínovej závislosti, vyskúšajte zopár overených rád odborníkov.

28.06.2018 12:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Postavte sa závislosti spoločne s partnerom.
debata

Neodkladajte rozhodnutia

Prestaňte fajčiť, nie zajtra, ale hneď. Čím viac toto rozhodnutie odkladáte, tým je menšia šanca skoncovať s týmto zlozvykom. Jednou zo základných rád pri odvykaní je odstrániť z domova všetky nástrahy spojené s cigaretami. Vyčistite popolníky, vyperte bielizeň nasiaknutú dymom, alebo dokonca vymaľujte izby, aby po pachu z cigariet nezostali žiadne stopy. Najväčším spúšťačom spájaným s týmto druhom závislosti je popíjanie alkoholu. Stačí pohárik, či dva a strácajú sa zábrany i všetky predsavzatia. Alkohol pôsobí na centrálny nervový systém, podobne ako nikotín. Odborníci sa zhodujú, že polovica ľudí, ktorí prestali fajčiť sa vracajú k svojim starým návykom, ak si pravidelne doprajú pohárik alkoholu. Jedným z riešení je v prvých mesiacoch odvykania zabudnúť na alkohol. K poháru červeného vína alebo nejakého iného alkoholického drinku sa môžete vrátiť až po vybudovaní pevnej vôle, kedy je nižší predpoklad fajčiarskej recidívy.

Pomoc od blízkych

Snahu o skoncovanie s cigaretami môže zmariť aj život s fajčiarom. Nie, nie je to návod na ukončenie vzťahu. Ideálne je spojiť sily a prestávať spoločne. V opačnom prípade môže pohľad na partnera či partnerku, ktorá si vychutnáva cigaretku zničiť všetky snahy na úspech. Ak sa partner svojho zlozvyku nemieni vzdať, skúste ho presvedčiť, aby nefajčil v byte, jednoducho vo vašej prítomnosti.

Hodinový test

Môžete sa snažiť, ako chcete. Túžba po cigarete sa predsa len dostaví. Predstava, že máte vydržať bez nikotínu môže byť taká desivá, že radšej boj vzdáte už vopred. Stanovte si malé ciele. Ak vás prepadne chuť na cigaretu, odložte si jej zapálenie o šesťdesiat minút. Väčšina výskumov preukázala, že v priebehu tohto času pozvoľne odchádza nutkanie na cigaretu. Pokiaľ využijete tento čas na prechádzku, šport alebo iné príjemné aktivity v prírode, na potiahnutie z cigarety už nebudete mať chuť.

Lekár nie je hanba

Ak zlyhávajú všetky možnosti, vrátane nikotínových náhrad, navštívte lekára. Ten vám môže predpísať silný liek na odvykanie od známej švajčiarskej firmy, ktorý v mozgu blokuje samotnú túžbu po cigarete. Funguje tak, že v prvých dňoch sa užíva liek a zároveň sa fajčia cigarety, aby mozog vedel správne zareagovať na pocity slasti vyvolané fajčením a následne ich zablokovať. Hovorí sa, že tento spôsob vyskúšali aj viacerí slovenskí herci a s úspechom. Údajne aj nebohý Michal Dočolomanský, o ktorom bolo známe, že je silný fajčiar, sa vďaka tomuto lieku na istú dobu zbavil nikotínovej závislosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #závislosť #tabak #odvykanie

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...