Vedci tvrdia: Menej cukru, viac lepšieho života

26.06.2018 07:00
shutterstock 75616918
Jedným z prvých dôsledkov obmedzenia cukru v potrave je ochrana srdcového svalu. Autor:

Spotreba viac ako 67 gramov cukru denne zapríčiňuje o 23 % vyššiu pravdepodobnosť výskytu duševných porúch. Potvrdil to výskum University College v Londýne. Čo sa stane s telom, keď znížime dávky cukru?

Chráňte si srdce

Od sladkostí, ochutených nápojov a potravín bohatých na jednoduché sacharidy sa odvyká ťažko. Ľudia, ktorí majú vypestovanú závislosť na sladkom majú spočiatku, najmä pri rýchlom znížení príjmu tejto živiny, problémy s úzkosťou a napätím. Ak tieto počiatočné nepríjemné stavy súvisiace s „veľkou sladkou abstinenciou“ zvládneme, dostaví sa viacero zdraviu prospešných benefitov. Jedným z prvých následkov tohto druhu očisty je ochrana srdcového svalu. Podľa americkej štúdie sa riziko ochorenia srdca zvyšuje trojnásobne u ľudí, ktorí holdujú sladkým maškrtám. Pridaný cukor v potravinách dokáže rýchlo zvyšovať hladinu krvného cukru, čo zapríčiňuje zvyšovanie krvného tlaku a srdcového tepu. Po vysadení, resp. znížení príjmu cukru môžeme očakávať zníženie hladín „zlého“ cholesterolu približne o 10 % a zníženie triglyceridov až o 30 %.

Trpí aj koža

Cukor pôsobí zápalovo a odnesie si to často najmä pokožka v podobe vyrážok alebo akné. Podľa výskumu amerického časopisu o klinickej výžive sa nadmerný príjem cukru počas obdobia troch týždňov podpísal na zvýšení zápalov v ľudskom tele až o 87 %. Sladký biely prášok rovnako spôsobuje tvorbu tukových usadením v pečeni. Tie nanešťastie prispievajú k takzvanej inzulínovej rezistencii a sabotujú tak prácu pankreasu, ktorý produkuje inzulín dôležitý pre štiepenie cukru.

Stop únave, zelená energii

Sladkosti spomaľujú a spôsobujú únavu. Znie to ako výmysel, ale viaceré štúdie na zvieratách potvrdili, že konzumácia potravín obohatených jednoduchými cukrami zhoršuje kognitívne schopnosti človeka, a to schopnosť učiť sa a pamätať si. Pokiaľ znížime spotrebu cukru počas dňa, spočiatku sa môže objaviť prechodná únava a potreba zdriemnuť si. Po čase však dochádza k opačnému efektu, telo je viac bdelé a potreba popoludňajšieho spánku sa vytráca. Významným dôsledkom redukcie cukru v dennom príjme potravín je nepochybne aj redukcia hmotnosti. Vedci tvrdia, že vynechanie cukru rovnajúcemu sa 200 kilokalóriám denne dokáže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť v priebehu pol roka o približne štyri a pol kilogramu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#únava #srdcovo-cievne ochorenia #duševné choroby #cukor #akné
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nastal čas na zmenu stravovania, jedzte viac krát denne po menších porciách.
Snažte sa presvedčiť kolegov,...

+ Nepreháňajte to s prílišným sledovaním svojho tela, všetko je v poriadku.
Drahé auto, vás bude stáť aj...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk