Toto prezradí alkoholovú závislosť

Ja nie som alkoholik. Pokiaľ počujete, ako sa niekto takto dušuje, zbystrite pozornosť. Ľudia, ktorí majú problém s nadmerným pitím, svoj stav často zľahčujú. Toto sú znamenia choroby zvanej alkoholizmus.

24.06.2018 17:00
sex, intimity, alkohol Foto:
Prvým znamením rozvinutej choroby je každodenné popíjanie.
debata (4)

Začína sa to pohárikom na uvoľnenie

Iba vo Veľkej Británii má takmer šesťstotisíc ľudí problémy so spomínanou závislosťou a len šestina z tohto počtu má reálny prístup k odbornej pomoci. Alkohol pritom ničí človeka psychicky, fyzicky, pochováva medziľudské a rodinné vzťahy, pripravuje o prácu. Prvým znamením rozvinutej choroby je každodenné popíjanie. Začína sa to pohárikom na odbúranie stresu, pričom postupom času je potrebné na dosiahnutie uvoľnenia vypiť o čosi viac. Podobne je to aj u ľudí, ktorí síce v priebehu týždňa vydržia abstinovať, ale víkendy sú pre nich časom na úplný reset, samozrejme, s pohárikom v ruke.

Žiadna „brzda“ neexistuje

Alkoholik v porovnaní s človekom, ktorému pitie nerobí problém, nemá self control. Ak tvrdí, že si vypije zopár pohárikov, a potom uprostred „zábavy prestane, zvyčajne klame, hoci o tom ani sám nevie. Alkohol je pre pijanov spúšťač nekontrolovateľného pitia. Ukazuje sa, že je nereálne, aby si sami dali po niekoľkých drinkoch stopku. Nepomôže ani naliehanie okolia, či prosby partnera alebo partnerky. Alkoholik pokračuje s pitím ľudovo povedané až do odpadnutia.

Klamú sami seba

Úprimnosť nie je často hlavnou vlastnosťou ľudí trpiacich touto poruchou. Klamú sami seba i okolie. Okrem toho majú tendenciu svoje ťažkosti zľahčovať, alebo si z nich uťahovať. Ako vysvetľuje portál menshealth.co.uk posmešky z pitia sú spôsobom, ako si „fungujúci alkoholici ospravedlňujú svoju závislosť pred sebou i svojím okolím. V tomto prípade sa môže stať, že väčšina ľudí z ich blízkeho okolia nevníma ich chorobu ako vážnu a neponúkne im včas adekvátnu pomoc.

Všetko sa ničí a nič nezostane

V prípade, že sa alkohol stáva vypuklým problémom, začnú sa rodinní príslušníci búriť. Jedným zo spôsobov je upozornenie na problém, nesúhlas s riešením situácie alkoholom a často aj ponuka pomoci, ktorá nemusí byť automaticky v podobe protialkoholického liečenia. Ak pomoc nevyhľadajú, alebo ju neprijmú, začnú sa ničiť rodinné a intímne vzťahy. Alkoholici sľubujú, sľuby však väčšinou nesplnia, nakoľko túžba po alkohole, ktorá je silnou fyzickou a psychickou závislosťou zväčša vyhráva. Vyhľadanie odbornej pomoci a následne celoživotné abstinovanie je v danom prípade jedinou šancou za úspech.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholizmus #závislosť #abstinencia

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...