Počúvajte hudbu a naučte sa na niečom hrať! Znížite šance demencie

Milujete Robbieho Williamsa? Tak si ho púšťajte tak často, ako to len ide! A jednoduché melódie sa naučte hrať napríklad na flaute. Tu sú výhody, ktoré dokáže poskytnúť obľúbená hudba!

22.06.2018 09:30
gitara, žena Foto:
Naučte sa hrať na gitare.
debata

Dobrá nálada

Hudba pôsobí ako ohňostroj! Emócie dokáže naša obľúbená skladba vybičovať na maximum a v našom mozgu má silu spustiť pozitívne reakcie. Do krvi sa vďaka melódii vyplavuje hormón serotonín, okrem toho aj oxytocín či dopamín – a tie sa starajú o našu dobrú náladu. Super skladba tak má tú moc spustiť práve tie reakcie v mozgu, ktoré potrebujeme. Napríklad, po psychicky náročnom dni v práci si mozog priam žiada čosi pozitívne. A hudba je tým najdostupnejším dopingom.

Lepší imunitný systém

Najmä v nepriaznivom počasí si obľúbeného speváka púšťajte čo najčastejšie. Vďaka dobrej nálade a psychickej pohode, ktrá sa s pesničkou dostaví, sa vyplavia hormóny šťastia. A to nie je všetko! Vďaka nim sa začne v tele tvoriť viac protilátok, ktoré telo môže využiť v boji s vírusmi. Fakt, že obľúbená hudba pozitívne stimuluje imunitu človeka, už dokázali niekoľké štúdie.

Stop demencii

Vedci prišli na zaujímavú spojitosť medzi hudbou a demenciou. Ale vyžaduje si to o čosi viac, než len jej počúvanie. Skvelým tréningom pre mozog je, ak sa naučíte hrať na hudobný nástroj. Ak už hráte na klavír či trúbku, je potom žiaduce, aby ste sa naučili hrať na čosi iné – práve táto činnosť je podľa vedcov skvelou prevenciou demencie. Následne si na novom nástroji môžete prehrávať svoje obľúbené piesne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #demencia

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...