Doprajte si lyžičku ľanového oleja denne

Ľanový olej má zvlášť pozitívne účinky na srdce a mozog.

21.06.2018 17:00
debata

Ale v našom tele toho dokáže omnoho viac – znižuje množstvo lipidov v krvi, zmierňuje zápal v tele a dokonca pôsobí preventívne proti depresii.

Ľanový olej. Foto: SHUTTERSTOCK
ľanový olej Ľanový olej.

Kardiovaskulárne choroby patria k hlavným „zabijakom“ v európskej populácii. Medzi rizikové faktory patrí okrem fajčenia najmä nadváha a vysoký krvný tlak. Ale aj nepriaznivý pomer krvných lipidov je jedným z rizikových faktorov. Ide o to, aby bol pomer „zlého“ a „dobrého“ cholesterovu v krvi v norme. A o to sa môžeme postarať aj my – zmenou stravy. Do organizmu treba dodávať správne mastné kyeliny.

Zdravotný účinok ľanového oleja súvisí so špecifickou rovnováhou mastných kyselín. Vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Najdôležitejšími predstaviteľmi „zdravých“ tukov sú omega 3 a omega 6-mastné kyseliny. Práve ľanový olej objahuje veľmi priaznivý pomer týchto dvoch mastných kyselín. Okrem toho je jeho súčasťoz kyselina alfa-linolénová.

Pre fungovanie organizmu je životne dôležitá a telo si ju nedokáže „vyrobiť“ samé, preto ju musí prijímať v potrave. V našej strave je jej zastúpenie skôr skromnejšie. A to je ďalší dôvod, prečo sa po ľanovom oleji oplatí siahnuť pravidelne – žiaden iný olej ju neobsahuje v takom výraznom množstve. Okrem jej protizápalového účinku udržuje pružné cievy, je dôležitou zložkou bunkových membrán a takisto sa podpisuje pod zdravie pokožky aj vlasov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľanový olej

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...