Štyri každodenné stratégie na udržanie sviežeho myslenia

Náš mozog a myslenie používame prakticky nepretržite. Preto by aj výživa nášho mozgu mala byť na dennej báze. Nestačí meditovať raz týždenne, alebo si cez víkend „prevetrať“ hlavu. Na udržanie intelektuálnej kondície potrebujeme pár denných rituálov.

17.06.2018 12:00
smiech, žena, úsmev, zuby Foto:
Smiechom sa mozog čistí od negatív a následne je kreatívnejší aj akčnejší.
debata

Vhodné jedlo

Keďže je aj mozog zásobovaný výživou, tak ako ostatné orgány, je potrebné do jedálnička zahrnúť aj pokrmy, ktoré mu premastia závity. Bystré myslenie si vyžaduje tri základné zložky. Vitamín B, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Preto by sa malo každý deň na vašom tanieri ocitnúť niečo z ponuky bobuľové ovocie, losos, fazuľa, šošovica a listová zelenina. A nezabudnite na olivový olej. Výskum z Temple University potvrdil, že extra panenský olej mal vplyv na elimináciu vzniku Alzheimerovej choroby.

Pamäťové cvičenia

Štúdia Johna Hopkinsa potvrdila zlepšenie pamäťových aj intelektuálnych schopností u ľudí, ktorí sa venovali 30 minút denne návratom do minulosti. Môže to byť napríklad cestou autobusom, alebo v rámci oddychu, rannej prechádzky. Vybavujú si niečo z minulosti. Detaily, vône. Napríklad obľúbené miesto, jedlo, jeho príchute. Vizualizujte si príhody, miesta z minulosti. Prospeje to vašej mentálnej kondícii, ale aj dobrej nálade.

Smejte sa

Už v roku 2014 sa na Univerzite Loma Linda v USA našla spojitosť medzi humorom a fungovaním mozgu. Po tom, ako účastníci pokusu pozerali 20 minút vtipné videá sa ich následná schopnosť absorpcie vedomostí zlepšila o 38,5%. Doktor Lee Berk vysvetlil, že počas smiechu mozog dostáva tréning a mení sa jeho frekvencia. Akoby sa čistil od negatív a následne je teda kreatívnejší aj akčnejší.

Tancujte

Štúdia zo Štátnej univerzity v Colorade našla spojenie medzi tancom a posilnením bielej hmoty v mozgu. Popri ostatných cvičeniach mali tanečníci najprenikavejšie myslenie. Je to z viacerých dôvodov. Tanec prekrvuje mozog, dodáva viac kyslíka, zároveň je zábavný, príjemný a akási meditácia. Ak preto nemáte nápady. Jednoducho si ich pritancujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimer #pamäť #smiech #myslenie #intelekt #výživa pre mozog

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...